Miksi jotkut suhteet tuntuvat täydellisesti yhteensopivilta, kun taas toiset eivät?
Kliininen psykologi ja parisuhdeneuvonnan asiantuntija Samantha Rodman Whiten on kartoittanut Your Tangolle toimivia parisuhdedynamiikkoja.
Hänen mukaansa on olemassa erilaisia malleja, jotka johtavat onnellisiin ja toimiviin kumppanuuksiin, vaikka ne eivät aina vastaisikaan länsimaista käsitystä "täydellisestä sielunkumppanuudesta."
Tässä seitsemän erilaista parisuhdetyyppiä, jotka voivat olla avaimia kestävään onneen:
1. Käytännöllinen ja inspiroitunut
Tämä on perinteinen yhdistelmä, jossa toinen kumppani on käytännöllinen ja maadoitettu, kun taas toinen on luova ja spontaani. Esimerkkinä voisi olla yrittäjä, joka unohtaisi lounaansa ilman kumppania, joka pitää arjen pyörimässä.
Miksi se toimii?
Molemmat kumppanit ihailevat toistensa taitoja ja ominaisuuksia, joita heiltä itseltään puuttuu, mikä luo tasapainoa ja keskinäistä arvostusta.
2. Älyllinen ja tunteellinen
Yksi kumppani on analyyttinen ja järkevä, kun taas toinen on herkkä ja empaattinen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi insinööriä ja opettajaa tai numeroiden kanssa työskentelevää ja sosiaalisesti taitavaa kotiäitiä.
Miksi se toimii?
He täydentävät toisiaan, ja kumpikin kokee tarvitsevansa toista tasapainon säilyttämiseksi.
3. Rakastaja ja rakastettu
Tässä suhteessa toinen kumppani on romanttinen ja huomionosoituksia antava, kun taas toinen nauttii näistä eleistä. Romanttinen kumppani voi esimerkiksi suunnitella erityisiä yllätyksiä, kun taas toinen osoittaa arvostusta omalla tavallaan.
Miksi se toimii?
Romanttinen osapuoli nauttii ilahduttamisesta, ja vastapuoli arvostaa huomiota – kunhan roolit eivät ala tuntua yksipuolisilta.
4. Parhaat ystävät
Tämä pari jakaa samat kiinnostuksen kohteet ja ystäväpiirin. Heillä on rauhallinen ja mutkaton suhde, joka usein pohjautuu pitkäaikaiseen kumppanuuteen, kuten lukio- tai opiskeluaikojen rakkauteen.
Miksi se toimii?
He tuntevat olonsa turvalliseksi ja kotoisaksi yhdessä, vaikka suhteen intohimoisuus saattaakin olla vähäisempää.
5. Tehopari
Tämä pari kukoistaa yhteisestä menestyksestä ja arvostaa sitä, kuinka he näyttävät ulospäin. He tukevat toistensa saavutuksia ja ovat usein kunnianhimoisia.
Miksi se toimii?
He ovat tiimi, joka juhlii toistensa voittoja ja rakentaa vakaata perustaa perheelle tai yhteisille projekteille. Riskinä on liiallinen keskittyminen ulkoiseen vaikutelmaan.
6. Pelastaja ja pelastettu
Yksi kumppaneista voi olla "pelastaja", joka tuo elämään vakautta ja turvaa, kun toinen on saattanut kokea haastavan menneisyyden. Tämä dynamiikka voi syntyä esimerkiksi päihteiden käytön tai traumaattisten kokemusten jälkeen.
Miksi se toimii?
Kiitollisuus ja lojaalius vahvistavat suhdetta, mutta riskinä on, että toinen osapuoli saattaa kokea tarpeen "pelastaa" jotakuta muuta, mikä voi aiheuttaa konflikteja.
7. Intohimoinen pari
Tämä pari elää tunteiden ääripäissä: he riitelevät voimakkaasti, mutta sovinto on usein yhtä intohimoinen. Tämä malli voi olla tyypillinen, jos jommallakummalla on esimerkiksi ADHD tai muu impulsiivisuutta lisäävä piirre.
Miksi se toimii?
Heillä on syvä yhteys ja vetovoima toisiinsa, mutta ilman konflikteihin puuttumista dynamiikka voi muuttua haitalliseksi, erityisesti lasten läsnä ollessa.
Toimivia kumppanuuksia on monenlaisia
Näiden erilaisten parisuhdemallien tarkoitus on osoittaa, että toimivia kumppanuuksia on monenlaisia. Kaikkien ei tarvitse pyrkiä klassiseen käsitykseen "sielunkumppanuudesta." Jokainen suhde voi olla ainutlaatuinen yhdistelmä persoonallisuuksia, taustoja ja yhteisiä tavoitteita.
Avain on löytää dynamiikka, joka toimii molemmille osapuolille ja tuo elämään tasapainoa, iloa ja merkitystä.