Meille on opetettu, että aurinko on keltainen, ja lapsena me kaikki piirsimme keltaisen auringon.
Mutta onko aurinko todella keltainen?
Auringon säteilyn spektri
Auringon säteily kattaa koko näkyvän valon spektrin - punaisesta violettiin - ja vielä enemmän, mukaan lukien ultraviolettisäteilyn ja infrapunasäteilyn.
Kun nämä kaikki värit yhdistyvät, ne muodostavat valkoisen valon. Joten teknisesti ottaen, jos katsomme aurinkoa avaruudesta käsin, se näyttää valkoiselta.
Maan ilmakehän rooli
Maan pinnalta katsottuna aurinko näyttää usein keltaiselta, oranssilta tai jopa punaiselta. Tämä johtuu siitä, kuinka Maan ilmakehä sirottaa auringonvaloa.
Lyhytaaltoiset (siniset ja violetit) valonsäteet siroavat tehokkaammin ilmakehässä kuin pitkäaaltoiset (punaiset, oranssit ja keltaiset) valonsäteet. Tätä ilmiötä kutsutaan Rayleigh'n sirottamiseksi, ja se on syynä myös siihen, miksi taivas näyttää siniseltä.
Kuitenkin, auringonlaskun tai -nousun aikaan, valon matka ilmakehän läpi on pitempi, ja enemmän sinistä ja vihreää valoa siroaa pois, jättäen jäljelle enimmäkseen punaisen ja oranssin sävyjä.
Yhteenveto
Tieteellisesti ottaen aurinko on valkoinen - tai ainakin se näyttää valkoiselta avaruudesta katsottuna.
Maan pinnalta katsottuna sen väri voi vaihdella sinisen, valkoisen, keltaisen, oranssin ja punaisen välillä riippuen ajankohdasta ja siitä, kuinka paljon valo joutuu matkaamaan ilmakehän läpi.
Pikkujoulujen ykköshitti 2024!Kuuntele Spotifysta Seuramiehet - MUKAVAX