Massachusetts Amherstin yliopiston tutkijat löysivät tekniikan sähkön keräämiseen ilmasta, kertoo Tech Spot.
Päätutkija Jun Yao kertoo, että ilmassa on valtava määrä energiaa. Hän sanoo pilvien olevan kokoelma sadepisaroista, joissa on varaus.
Kun olosuhteet ovat oikeat, pilvi voi tuottaa valtavan määrän energiaa salamaniskun muodossa. Salaman valjastamiseen ihmisen sähkötarpeisiin ei kuitenkaan ole ollut luotettavaa tapaa.
Yao ja hänen tutkijatiiminsä ovat ehdottaneet ihmisen luomaa pilveä, joka tuottaisi luotettavasti ja jatkuvasti sähköä.
Sähkön kerääminen on jo onnistunut
Tutkijat ovat aiemmin, vuonna 2020, onnistuneet sähkön keräämisessä ilmasta käyttämällä proteiinipohjaisia nanojohtoja, jotka on valmistettu Geobacter sulfurreducens -bakteerista.
Pian tämän jälkeen tutkijat ymmärsivät, että lähes mitä tahansa ohutta kerrosta materiaalia voi käyttää sähkön keräämiseen ilmasta, kunhan materiaalissa on reikiä, joiden halkaisija on alle 100 nanometriä. Tutkijat kutsuvat tekniikkaa Air-gen-ilmiöksi.
Keräin käyttää erittäin ohutta materiaalikerrosta pienine reikineen, joiden läpi vesimolekyylit pääsevät alempaan osaan materiaalia. Kerrosten välille syntyy näin sähkövarauksen epätasapaino vesimolekyylien välille.
Ilmiö on sama kuin pilven ylä- ja alakerroksen välillä. Ilmiön myötä materiaalista muodostuu käytännössä akku, joka toimii niin kauan kuin ilmassa on kosteutta. Ohuita materiaalikerroksia voitaisiin asentaa toistensa päälle, joka lisäisi akun varauskykyä.
Tutkijoiden mukaan akuissa voitaisiin käyttää ympäristöystävällisiä materiaaleja, koska materiaali voi olla melkein mitä tahansa.