Italian teknologinen instituutti (Istituto Italiano di Tecnologia) onnistui kehittämään uudelleenladattavan akun myrkyttömistä komponenteista, jotka voi halutessaan vaikka syödä.
Arstechnica arvelee kyseessä olevan maailman ensimmäinen akku, joka on niin myrkytön, että sen voi syödä.
Mahdolliset sovellutukset
IIT:n tutkija Mario Caironi näkee, että akkua voisi käyttää esimerkiksi lasten leluissa, sillä joskus ne saattavat päätyä lapsen suuhun tai jopa syödyksi.
Akku soveltuisi myös terveydenhuollon sovellutuksiin kuten lääkejakelurobotteihin, biosensoreihin ja kaikkeen sellaisen teknologiaan, joka on läheisessä kontaktissa ihmisen kanssa tai sijoitettuna ihmisen sisälle.
Akun kapasiteetti ja kehitystarpeet
Akun kapasiteetti on vielä tässä vaiheessa heikko, ja se pystyy syöttämään 48 mikroampeerin verran virtaa 10 minuutin ajan.
Se soveltuu pienen lääketieteellisen laitteen tai LEDin virtalähteeksi, mutta monimutkaisempiin sovellutuksiin tekniikkaa täytyy vielä kehittää.
Akun materiaalit ja rakenne
Syötävän akun materiaalit voi löytää tavallisesta ruokakaupasta.
Akussa käytetään ainakin manteleissa ja kapriksissa olevaa pigmenttiä nimeltään kversetiini, joka toimii katodina. B2-vitamiini riboflaviini puolestaan muodostaa akun anodin.
Akussa on syötävää merilevää noria erottimena ja vesipohjaista liuosta elektrolyyttinä.
Akussa on myös aktiivihiiltä sähkönjohtavuuden parantamiseksi.
Elektrodit peitetään mehiläisvahalla ja ne liitetään kultakalvoon, jollaista käytetään leivoksissa.
Tulevaisuuden näkymät
Akkua ei varsinaisesti ole tarkoitettu syötäväksi, mutta projekti todistaa, että akun voi rakentaa myös myrkyttömistä materiaaleista.
Jossain vaiheessa tutkijoilla on kuitenkin tarkoitus kehittää syötäviä elektronisia laitteita, joita voitaisiin käyttää ainakin terveydenhuoltoalalla. Sitä ennen heidän täytyy kehittää syötävä transistori.