Tekoälyn kehittyminen ja sen sovellusten yleistyminen on tuonut mukanaan uusia haasteita niin tiedonjakamisen kuin sensuurin näkökulmasta.
Yksi tällainen esimerkki on nyt Kiinasta, jossa mies on pidätetty väitetystä valeuutisen levittämisestä käyttäen apunaan OpenAI:n kehittämää AI-chatbottia, ChatGPT:tä.
ChatGPT:n käyttö kielletty Kiinassa
Kiinan hallitus on virallisesti kieltänyt OpenAI:n ChatGPT:n käytön maassa, mutta sitä saattaa pystyä käyttämään kiertoteitse.
Sen sijaan se suosii muita yrityksiä, jotka kehittävät kilpailevia kielimalleja, jotka noudattavat Kiinan hallinnon sensuurikäytäntöjä.
Pidätys ja syytteet
Kiinalainen mies pidätettiin sunnuntaina mahdollisesti ensimmäisenä tapauksena, jossa henkilöä syytetään suositun AI-chatbot ChatGPT:n käyttämisestä väitetyn harhaanjohtavan tiedon levittämiseen.
Gizmodo huomauttaa, tämä voi olla myös uusi keino valtiollisten toimijoiden kumota todellista uutisointia julistamalla se kaikki valheelliseksi generatiivisen AI:n tuottamaksi.
Väitetty väärennetty uutinen junaturmasta
Pidätetyn miehen väitetään luoneen tekaistun uutisen junaturmasta, jossa kuoli yhdeksän ihmistä 25. huhtikuuta.
Poliisi kertoi miehen käyttäneen ChatGPT:tä luomaan väärennetyn tarinan ja levittäneen sitä useiden blogien kautta. Miestä syytetään "riitojen haastamisesta ja ongelmien provosoinnista", mikä on yleinen syyte Kiinassa aktivisteja vastaan. Rangaistukseksi saattaa saada viidestä kymmeneen vuotta vankeutta.
Uusi laki AI:n käytön rajoittamisesta
Kiinan kyberavaruusvirasto otti käyttöön uuden lain tammikuussa, joka rajoittaa ihmisten mahdollisuutta käyttää tekoälyä deepfake-materiaalin luomiseen.
Laki koskee myös tekoälyllä luotuja uutisia, paitsi tiettyjä hyväksyttyjä julkaisuja. Viime kuussa Kiina antoi ohjeita AI-chatbottien, kuten ChatGPT:n, rajoittamisesta. Asiantuntijat uskovat tämän auttavan luomaan Kiinan hallinnolle mieluisan ympäristön generatiivisen AI:n ympärille.
Syksyn yllätyshitti Opettaja LilliKlikkaa Spotifyyn ja kuuntele!