Teknologia-asiantuntija Robert Saracco kertoo blogissaan näkemyksistään koskien tekoälyä ja työmarkkinoita.
Saracco otaksuu, että työpaikat tulevat kehittymään nopeasti ja työntekijöiden on opittava hyödyntämään teknologian tarjoamia mahdollisuuksia pysyäkseen kilpailukykyisinä.
Roberto Saraccon näkemyksiä
Roberto Saracco kertoo, ettei tekoäly sinänsä vie ihmisten työpaikkoja, vaan ne viedään niiltä, jotka eivät opi hyödyntämään tekoälyä tuottavammin.
Goldman Sachsin ennusteen mukaan jopa 300 miljoonaa työpaikkaa maailmanlaajuisesti tulee olemaan AI:n vaikutuksen alaisena, mutta se ei tarkoita, että kaikki nämä työpaikat katoaisivat. Osa työpaikoista muuttuu tekoälyn myötä, ja uusia työmahdollisuuksia voi syntyä.
Jatkuva kouluttautuminen on avain
Saraccon mukaan jatkuva kouluttautuminen on tulevaisuuden avainsana. Vaikka osa työpaikoista menetetään, uusien työmahdollisuuksien myötä uusia taitoja ja osaamista vaaditaan.
Goldman Sachs -raportin mukaan tekoälyn laaja-alainen hyväksyminen johtaa 7 %:n kasvuun maailman bruttokansantuotteessa seuraavan 10 vuoden aikana, mikä tarkoittaa noin 7 biljoonaa dollaria.
Haasteet teknologian oikeudenmukaisessa soveltamisessa
Teknologian kehityksen ja soveltamisen ohjaaminen oikeudenmukaisella tavalla kaikille on haastavaa.
Viime vuosikymmeninä on havaittu, että teknologian hyödyt jakautuvat epätasaisesti: osa rikkaista on muuttunut erittäin rikkaiksi, kun taas suuri osa ihmisistä on jäänyt jälkeen.
Saraccon mukaan on kuitenkin reilua todeta, että maailman keskimääräinen hyvinvointi on jatkuvasti kasvanut (mitattuna esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden, nälän, lapsityövoiman ja lapsikuolleisuuden vähenemisenä, vapaa-ajan lisääntymisenä, elinajanodotteen kasvuna jne.).
Jopa joitakin sosiaalisen median perusteella tehtyjä onnellisuuden mittauksia (kuten tiettyjen sanojen käyttö) osoittavat jatkuvaa paranemista (pandemian aikana laskua lukuun ottamatta).
Roberto Saraccon tausta on matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteessä. Hän on toiminut muun muassa EIT Digital Italian Node -johtajana ja EIT Digitalin teollisen tohtorikoulun johtajana. Hän on IEEE:n (Institute of Electrical and Electronics Engineers) seniorijäsen, jossa hän johtaa uusien aloitteiden komiteaa ja toimii Digital Reality -aloitteen puheenjohtajana. Hän opettaa teknologian ennakoinnin ja markkinavaikutusten maisterikurssia Trenton yliopistossa. Hän on julkaissut yli 100 artikkelia lehdissä ja aikakauslehdissä sekä 14 kirjaa.
Opettajien pikkujouluhitti nro 1!Kuuntele Opettaja Lilli Spotifysta!