Findance.com
08:10 - 02.04.2023 / viihde / Findance
Tulevaisuuden maailma 2050: Miten teknologia muokkaa elämäämme seuraavien vuosikymmenten aikana?

Teknologian kehitys on muuttanut ihmiskunnan elämää ja tulevaisuuden näkymiä merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana.

Futuristit 1990-luvulla ennustivat, että tähän mennessä me eläisimme veden alla tai ajaisimme lentävillä autoilla, mutta nyt asiantuntijat kertovat vielä kirjavammasta tulevaisuudesta.

Daily Mailin artikkelissa on haastateltu useita teknologia-alan asiantuntijoita, jotka ovat antaneet omat ennusteensa siitä, miltä maailma näyttää vuonna 2050.

AI-valtiaat ja sirut ihmisissä

Hivenen pelottavalta kuulostavia ennusteita ovat esimerkiksi tekoälyn mahdollinen valta-asema ja ihmiset, joilla on sirut istutettuina kehoonsa. George Stakhov, globaalin mainostoimiston DDB EMEA:n strategiajohtaja, varoittaa, että tekoäly saattaa muuttaa maailmaa perusteellisesti vuoteen 2050 mennessä:

- Ihmisillä on taipumus yliarvioida uuden teknologian vaikutukset lyhyellä aikavälillä ja aliarvioida ne pitkällä aikavälillä. Tämä tunnetaan Amaran lakina. Olemme tekoälyn hypehuipulla, ja ihmiset panikoivat esimerkiksi toimistotyöpaikkojen katoamista GPT-4:n kaltaisten tekoälyjen vuoksi seuraavien vuosien aikana. Tämä tuntuu liioittelulta. Mutta vuoteen 2050 mennessä tekoäly on muuttanut maailmaa merkittävästi, Stakhov sanoo Daily Mailille.

Stakhov jatkaa selittämällä tekoälyn potentiaalisia vaikutuksia yhteiskuntaan:

- On olemassa synkkä tekoälytulevaisuus, jossa tekoälyä hallitsevat tahot saavat valtavasti valtaa, kun taas 99 prosenttia väestöstä menettää äänioikeutensa. Tekoälyherrat hallitsevat maailman dataa ja tekevät meistä muista heidän orjiaan.

Toisaalta Stakhov huomauttaa, että tekoälyn valoisa puoli voi tuoda mukanaan monia etuja, kuten parempaa terveydenhuoltoa, nopeampaa liikennettä ja vähemmän saastumista. Hän korostaa kuitenkin, että saavuttaaksemme tämän skenaarion, yhteiskunnan ja koulutuksen täytyy muuttua.

Heather Delaney, teknologia-PR-yrityksen Gallium Venturesin perustaja, uskoo, että vuoteen 2050 mennessä ihmiset yleisesti istuttavat siruja kehoonsa ja parantavat itseään. Hän kertoo Daily Mailille, että sirut voivat seurata kehon tilaa ja auttaa ihmisiä pysymään terveinä.

- Odotan kasvua monilla teknologia-aloilla, kuten biohakkeroinnissa, joka on tee-se-itse (DIY) -muotoinen ihmisen parantaminen tai lisääminen, jossa ihmiset yrittävät muuttaa biologiansa osia parantaakseen terveyttään, suorituskykyään tai hyvinvointiaan.

Delaneylla itsellään on jo siru kädessään, joka auttaa häntä avaamaan ovia ja jakamaan yhteystietojaan. Hän ennustaa, että tulevaisuudessa biohakkerointi voi auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin, miten heidän kehonsa reagoivat terveysriskeihin, ja optimoimaan terveytensä ja hyvinvointinsa.

Kuoleman jälkeinen "elämä" ja henkilökohtaiset TV-ohjelmat

Toisaalta teknologia tarjoaa myös valoisia mahdollisuuksia, kuten eräänlaisen kuoleman jälkeisen elämän mahdollistaminen.

Ravensbourne Universityn liiketoiminnan ja tietojenkäsittelyn johtaja Ajaz Ali kertoo Daily Mailille, että voimakas tekoäly voisi "vangita" ihmisiä liikkeentunnistustyökalujen ja tallennusten avulla, luoden heistä "digitaalisia kaksoisolentoja", jotka voivat "elää edelleen" kuoleman jälkeen.

Ali sanoo Daily Mailille:

- Yhdistämällä tekoälyn digitaalisiin teknologioihin ja liikkeentunnistustyökaluihin voimme siirtää tietoisuutemme, tietomme ja kokemuksemme digitaalisiin kaksoisolentoihimme. Kehittyneempien NLP-pohjaisten työkalujen, kuten ChatGPT:n ja Bardin kaltaisten ohjelmien avulla, ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa näiden digitaalisten kaksosten kanssa reaaliajassa ja hyötyä heidän tiedoistaan ja ideoistaan. Rakkaat ihmiset voisivat jatkaa kanssakäymistä jo kuolleiden sukulaisiensa kanssa, jotka ovat olemassa digitaalisessa kaksoisolentomuodossa.

Matt Littler, VR-tuotantotalon ARK Immersiven perustaja ja toimitusjohtaja, uskoo, että vuoteen 2050 mennessä me saatamme kaikki katsoa erilaisia televisio-ohjelmia ja elokuvia, jotka on räätälöity omien toiveidemme mukaan ja luotu tekoälyn avulla.

Hän kertoo Daily Mailille, että kuolleet elokuvatähdet pysyvät valkokankaalla tekoälyn ansiosta, joten ihmiset voivat katsoa lapsuutensa tähtiä vanhuuteen asti.

Mielen lataaminen tietokoneisiin ja puhuvat tekoälylasit

Entinen Google-insinööri ja futuristi Ray Kurzweil on ennustanut, että ihminen yhdistyy koneen kanssa vuoteen 2025 mennessä. Kurzweil arvioi, että robotti läpäisee Turingin testin vuonna 2029 ja että vuoteen 2045 mennessä ihmiset yhdistävät aivonsa koneisiin.

Kurzweil kertoo Daily Mailille:

- Olen ennustanut, että vuonna 2029 tekoäly läpäisee pätevän Turingin testin ja saavuttaa siten inhimillisen älykkyyden tason.

- Olen asettanut vuodeksi 2045 "singulariteetin", jolloin moninkertaistamme tehokkaan älykkyytemme miljardinkertaiseksi sulautumalla luomamme älykkyyden kanssa.

Alexander Nick, EdTech-yritys GoStudentin Future Labsin johtaja, uskoo, että tulevaisuudessa kaikki käyttävät puhuvia tekoälylaseja. Hän sanoo Daily Mailille, että nämä lasit näyttävät tavallisilta silmälaseilta ja voivat vastata mihin tahansa kysymykseen.

- Tapa, jolla kommunikoimme tietokoneiden kanssa, kehittyy. Mieti, että aluksi käyttäjien oli käytettävä reikäkortteja asioiden hoitamiseen. Sitten tulivat näppäimistö, hiiret ja lopulta ääni.

- Seuraavassa vaiheessa näköaisti eli tietokoneiden näkemisen mahdollistaminen tulee yleiseksi syöttötavaksi, jolloin ihmiset voivat esittää ihmisen kaltaisia kysymyksiä visuaaliseen kuvaan liittyen ja osoittaa jotain, jossa he tarvitsevat apua. Voit esimerkiksi napsauttaa kuvan ja kysyä: "Mikä on rikki ja miten korjaan sen?", "Kuinka monta kasvista minun pitää syödä saadakseni tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja?", "Onko tämä ananas kypsä?", "Mikä tämä on?", "Onko tämä meno vähennyskelpoinen verotuksessa?".

Suuria haasteita, valtavia mahdollisuuksia

Asiantuntijoiden haastattelujen perusteella teknologian ja tekoälyn kehitys tulee jatkamaan ihmiskunnan elämän muokkaamista monin eri tavoin vuoteen 2050 mennessä.

Mahdolliset skenaariot sisältävät sekä suuria haasteita että valtavia mahdollisuuksia. Ihmisten sirutus, elämän jatkuminen kuoleman jälkeen tekoälyn avulla, henkilökohtaiset TV-ohjelmat, ihmisen mielen lataaminen tietokoneisiin ja puhuvat tekoälylasit ovat vain joitain esimerkkejä teknologioista, jotka voivat muuttaa tapaa, jolla me elämme, työskentelemme ja kommunikoimme.

Eettiset kysymykset ja teknologian vaikutusten valvonta ovat avainasemassa varmistettaessa, että tekoälyn ja teknologian kehitys johtaa parempaan ja oikeudenmukaisempaan tulevaisuuteen.

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää, että yhteiskunta ja koulutus mukautuvat ja valmistautuvat tulevaisuuden haasteisiin, jotta voimme hyödyntää teknologian tarjoamat mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla.