Findance.com
03:10 - 14.03.2023 / viihde / Tuija Mehtätalo
Vuotavan suolen oireyhtymä: 8 ruokaa, jotka auttavat suolistoa parantumaan
Mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!

Vuotava suolen oireyhtymä on tilanne, jossa suolen limakalvosta tulee läpäisevä. Silloin bakteerit, sulamaton ruoka sekä toksiinit pääsevät siirtymään verenkiertoon.

Sen myötä voi joutua kokemaan monia ikäviä oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta, mahakipuja tai tulehdus- ja allergiaoireita.

Vuotavasta suolesta kärsiville ei ole yhtä toimivaa ruokavaliota, mutta on monia ruokia, jotka voivat auttaa parantumaan siitä.

Lue myös: Älä kaada suolakurkkupurkin lientä pois!

Näitä kahdeksaa asiaa kannattaa syödä, jos haluaa parantua vuotavan suolen oireyhtymästä:

1. Fermentoidut ruoat, joita ovat mm kimchi, kefiiri sekä hapankaali. Niissä on probiootteja, jotka lisäävät suoliston tarvitsemia hyviä bakteereja sekä vähentävät tulehduksia.

2. Kookosöljy, joka sulaa suolistossa hyvin.

3. Vihannekset, kuten lehtikaali ja parsakaali, joissa on paljon kuituja. Kuidut auttavat ruuansulatuksessa ja vähentävät tulehduksia.

Lue myös: Ihmetteletkö miksi olet aina niin väsynyt, vaikka olet nukkunut hyvin?

4. Hedelmät ja marjat, joissa on myös paljon kuitua sekä antioksidantteja, jotka parantavat ruuansulatusta ja vähentävät tulehduksia. Joidenkin pitää kuitenkin rajoittaa hedelmien saantia niissä olevan fruktoosin takia.

5. Kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiinit sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka vähentävät tulehduksia ja tukevat suoliston toimintaa.

6. Pähkinät ja siemenet, joissa on paljon proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Niiden syöminen tukee ruuansulatusta ja vähentää tulehduksia.

Lue myös: Tiesitkö tätä yllättävää asiaa avokadosta?

7. Gluteenittomat jyvät, kuten riisi ja tattari, sisältävät kuitua ja B-vitamiineja.

8. Yrtit ja mausteet, kuten inkivääri, kurkuma ja kaneli, voivat vähentää tulehduksia ja parantavat ruuansulatusta. Inkivääri voi kuitenkin tehdä joidenkin suolistolle huonoa.

Kuten varmasti jo huomasit, moni vuotavan suolen oireyhtymään sopiva syötävä on sellainen, joka auttaa tulehduksiin ja parantaa ruuansulatusta. Ne ovat myös monille ihmisille terveellisiä ruokavaihtoehtoja.