Lääkäri Atte / Atte Virolainen
09:10 - 03.10.2022 / viihde / Findance
TikTok-tähti Lääkäri Atte ja A-klinikkasäätiö yhteistyöhön

A-klinikkasäätiö ja TikTok-kanavallaan suureen suosioon noussut Atte Virolainen aloittavat yhteistyön, joka pyrkii auttamaan päihdeongelmista kärsiviä nuoria ja päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ensisijaisesti sosiaalisen median välityksellä.

- Päihteet, sekakäyttö ja nuorten pahoinvointi ovat valitettavasti aikamme ilmiö, ja tavoitteenamme on varmistaa, että nuoret saavat faktatietoa, näkemyksiä ja apua näissä asioissa. Halusin tehdä yhteistyötä A-klinikkasäätiön kanssa, koska järjestöllä on erinomaiset perinteet suomalaisessa päihdetyössä ja -tutkimuksessa sekä rohkea asenne kokeilla uutta, toteaa Atte Virolainen.

Somelääkäri Virolaisen videoilla on noin 2,7 miljoonaa katselukertaa TikTokissa ja noin 900 000 katselukertaa Instagramissa kuukausittain. Tavoitteena on laajentaa sosiaalisen median palvelut YouTubeen ja Facebookiin. A-Klinikkasäätiön Nuortenlinkki tavoittaa nettisivujensa kautta keskimäärin 50 000 kävijää kuukaudessa.

Yhteistyössä A-Klinikkasäätiön kanssa tuotetaan yhdessä A-Klinikkasäätiön tiimin kanssa videoita päihteiden haitallisista vaikutuksista sosiaaliseen mediaan. Yhteistyöhön kuuluvat myös suorat lähetykset, joissa Lääkäri Atte vastaa kysymyksiin sekä luennot ja muut julkiset esiintymiset.

- Seuraajani erityisesti Tiktokissa ovat pääasiassa noin 13-26-vuotiaita nuoria. Instagramin kautta tavoitan myös terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita. Nuorten tilanne ja huonovointisuus heijastuu päivittäin saamissani suorissa kysymyksissä. Jos nuori tuntee olevansa jumissa, hän saattaa myös miettiä huumeiden käyttöä olonsa helpottamiseksi. Terveydenhuollon ammattilaiset saattavat kysyä apua päihdeongelman hoitoonohjauksessa tai jopa omaan päihteidenkäyttöönsä, Virolainen kertoo.

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) huumausaineraportti 2022 osoittaa, että Suomi on johtava maa alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa. Vuonna 2020 Suomessa kuoli 76 alle 25-vuotiasta nuorta huumeisiin.

- Lääkäri Atte auttaa ja palvelee ammattitaitoisesti ja uskottavasti. Persoonallisuutensa ja viestintätyylinsä avulla hän pystyy vähentämään päihteitä käyttävien ihmisten ympärillä olevaa stigmaa. Tutkimustemme ja kohtaamistyöstä saamiemme kokemusten perusteella juuri häpeä on suuri este avun hakemiselle. Lääkäri Atte madaltaa kynnystä kysyä ja hänen vastausvideoidensa kautta faktatieto tavoittaa kerralla laajan yleisön, toteaa A-klinikkasäätiön hankepäällikkö Hanna Paikkala.

Atte Virolainen on ensimmäiseltä ammatiltaan palomies-sairaankuljettaja. Tällä hetkellä hän on erikoistunut päihdelääketieteeseen ja työskentelee osa-aikaisesti valtiolle vankilalääkärinä.