Image Source / AOP
02:25 - 05.10.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Huolettaako ikääntyminen? Tutkijat löysivät kolme asiaa, jotka vanhentavat nopeammin kuin tupakointi

Tutkija Helene H. Fung Hongkongin kiinalaisesta yliopistosta sanoi, että positiivisen mielialan ylläpitäminen voi olla yhtä tärkeää kuin fyysisen terveyden ylläpitäminen. Uuden tutkimuksen mukaan psykologiset tekijät voivatkin ikäännyttää nopeammin kuin tupakointi [lähde].

Toivottomuus, sekä onneton tai yksinäinen olo voivat nopeuttaa ihmisen ikääntymisprosessia. Tutkijoiden mukaan nämä psykologiset tekijät voivat lisätä biologista ikää jopa 1,65 vuotta, kun taas tupakointi voi lisätä 1,25 vuotta. Tutkimus osoitti niin ikään, että muut tekijät, kuten sinkkuus ja asuminen maaseudulla, jossa sairaanhoitopalvelut ovat heikommat, vaikuttivat ikääntymisen kiihtymiseen.

- Ihmiset suoriutuvat paremmin, elävät pidempään ja heillä on pienempi riski terveysuhkiin, kun he ovat psykologisesti ja biologisesti nuorempia kuin kronologinen ikänsä, tutkija Alex Zhavoronko puolestaan sanoi.

Hänen mukaansa tutkimuksesta voi johtaa keinoja siihen, miten ikääntymistä voi hidastaa tai jopa kääntää toiseen suuntaan.

Tutkimuksessa arvioitiin tekoälyn avulla 11 914 kiinalaisen aikuisen veri- ja biometrisiä tietoja sekä tarkasteltiin yksinäisyyden ja onnettoman olon vaikutuksia ikääntymisvauhtiin.

Lue myös: Kärsitkö välillä stressistä? Armeijan tarkka-ampujien kikka auttaa

artikkelin avainsanat:
ikääntyminen terveys tutkimukset