Maanmittauslaitos
03:25 - 20.09.2022

viihde / Findance
Laserkeilausreppu - NASA haluaa kartoittaa Kuuta suomalaisella innovaatiolla

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat kehittivät maailman ensimmäisen laserkeilausrepun. Se on innoittanut yrityksiä ja tiedeyhteisöä kehittämään uusia versioita keksinnöstä. Nyt NASA haluaa viedä reppukeilaimen kartoittamaan Kuun pintaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on kiinnostunut Kuun kartoittamisesta, jotta se voisi auttaa navigoimaan ja tutkimaan sen pintaa, erityisesti sen pimeimpiä kolkkia. Haasteena on ollut, että Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa. Nyt NASA tutkii mahdollisuutta laittaa astronautin selkään reppukeilain, jolla ympäristöä voitaisiin kartoittaa reaaliajassa ja luoda siitä 3D-malli. NASA:n testaama reppukeilain edustaa uusinta tekniikkaa, ja se on NASA:n ja Paikkatietokeskus FGIn asiantuntijoiden vuosien yhteistyön tulos.

- Olemme innoissamme siitä, että tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innoittanut sekä tiedeyhteisöä että kaupallisia yhteisöjä kehittämään innovaatiota edelleen ja herättänyt NASA:n kiinnostuksen sen hyödyntämiseen avaruudessa. Olemme osoittaneet, että laserkeilausreppua voidaan käyttää korkeatasoiseen tutkimukseen ja sen suorituskyky on vahva, sanoo tutkimusprofessori Antero Kukko Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä.

Reppukeilain kartoittaa siellä, minne ajoneuvot eivät yllä

Paikkatietokeskuksen laserkeilaustutkimus on yksi maailman viitatuimmista. Tieteellinen työ johti myös reppukeilaimen suunnitteluun.

Maailman ensimmäisen laserkeilausrepun kehittivät vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka kehittivät laitteen tutkimustarpeisiinsa. Keksintö syntyi vuosina 2008-2010 Pulmankijoella, jossa tutkijat kuljettivat kymmeniä kiloja painavaa laserkeilauslaitetta ensin kumiveneellä, sitten maitokärryllä. Painavan laitteen siirtämiseen tarvittiin tehokkaampi ja kevyempi ratkaisu.

- Ideana oli asentaa mittauslaitteisto rinkkaan. Näin laite voitiin kuljettaa kohtuullisen helposti upottavan ja epätasaisen maaston yli ja myös kahlaamalla joen yli, Antero Kukko kertoo.

Sana reppukeilaimesta tavoitti lopulta NASAn tutkijat, mikä johti vuonna 2014 alkaneeseen yhteistyöhön Paikkatietokeskuksen ja NASAn välillä. Kannettavalla laserkeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavissa olosuhteissa Maassa, esimerkiksi tulivuori- ja meteorikraattereissa.

Tutkimuskäytöstä alkunsa saanutta reppukeilausta käytetään laajalti myös kaupallisissa sovelluksissa, erityisesti rakentamisessa ja infrastruktuurin ylläpidossa, esimerkiksi kaupunkimaiseman muutosten päivittämisessä ja uusien rakennusten suunnittelussa.

- Reppu mahdollistaa tarkat mittaukset alueilla ja maastossa, joissa mittauksia ei voida tehdä ajoneuvojärjestelmillä. Repun etuna on sen liikkuvuus, joka mahdollistaa paremman tuottavuuden verrattuna kolmijalan päältä tapahtuvaan maalaserkeilaukseen. Tämä on mahdollistanut esimerkiksi uusia avauksia metsien, jokiympäristöjen ja erilaisten planetaaristen luonnonympäristöjen tarkkaan 3D-mittaukseen.



Ota talteen Spotifyn Vappu 2025 - Suomihitit -soittolista! Klikkaa ja kuuntele!