Alamy / AOP
02:40 - 12.09.2022

viihde / Findance
Tinder täyttää 10 vuotta - Näin vältät ongelmat nettideittailussa

Nettideittailusovellus Tinder täyttää tänään kymmenen vuotta.

Check Point Software Technologies muistuttaa nettideittailun vaaroista ja antaa vinkkejä sovelluksen turvalliseksi käyttämiseksi.

Tinder on täynnä syntymäpäiviä, puhelinnumeroita, profiilikuvia ja yksityisiä keskusteluja, jotka mahdollisesti sisältävät jopa intiimejä kuvia tai luottamuksellisesti jaettuja tietoja. Nämä tiedot ovat houkuttelevia uhkaajille, sillä he voivat hyödyntää niitä identiteettivarkauksiin, petoksiin, kiristyksiin tai myydä niitä pimeässä verkossa.

Seuraavassa on joitakin mahdollisia vaaroja, joita käyttäjät voivat kokea:

- Yksi suurimmista riskeistä käyttäjille, jotka jakavat seksikkäitä kuvia deittikumppaninsa kanssa, on kiristyksen mahdollisuus. Rekisteröityessään deittisovellukseen paljastuu suuri määrä henkilökohtaisia tietoja, joita verkkorikolliset voivat käyttää myös taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

- Haittaohjelmat liikkeellä: pelkkä valokuva voi olla täydellinen koukku, jolla pääsee käsiksi koko laitteeseen. Yksi parhaista tekniikoista, joita verkkorikolliset käyttävät deittisovelluksissa, on luoda houkutteleva profiili, jonka kanssa jokainen uhri haluaisi "matchata". Valokuvatiedosto voi kuitenkin sisältää haittaohjelmia, joissa on vakoiluohjelmia, jotka pystyvät hankkimaan käyttäjän salasanat.

- Valeromantiikkaa: Dating-sovelluksissa on yleistä, että verkkorikolliset luovat väärennettyjä profiileja, joissa on kuvia ja kuvauksia, jotka herättävät käyttäjän huomion. Heidän toimintatapansa on herättää kiinnostusta aloittaakseen keskustelun uhrin kanssa tarkoituksenaan varastaa rahaa. Päivien, viikkojen tai jopa kuukausien aikana hyökkääjä saavuttaa vähitellen uhrin luottamuksen. Aloitetaan kaukosuhde. Useimmiten tämä suhde alkaa ilman, että osapuolet todella näkevät toisiaan, mutta lupaus "tapaamisesta pian" on olemassa. Verkkorikollinen pyytää uhria lähettämään rahaa, "jotta he voivat matkustaa tapaamista varten" tai koska on ilmennyt "vakava ongelma".

- Henkilönä esiintyminen: Vaikka nämä verkkohyökkäykset kohdistuvat todennäköisimmin sovelluksen käyttäjiin, on tapauksia, joissa kohteeksi voi joutua ulkopuolinen henkilö. Kuka tahansa henkilö, jolla on hallussaan jonkun toisen henkilön tietoja, asiakirjoja tai tiedostoja, pystyy esiintymään henkilöllisyydeksi. Nyt kun useimmat internetin käyttäjät paljastavat paljon tietojaan verkossa, ne ovat mahdollisesti kaikkien saatavilla. Näiden tietojen avulla verkkorikolliset pystyvät luomaan väärennettyjä profiileja taloudellisen hyödyn saamiseksi ja samalla vahingoittamaan jäljittelemänsä henkilön mainetta.

- Tilivarkaus: Kun menet pimeään verkkoon, löydät satoja hakkeroituja deittisovellusprofiileja, joita voi ostaa kalliilla hinnalla. Tiedot sisältävät sähköposteja, salasanoja ja muita henkilökohtaisia tilitietoja, jotka voidaan myydä ja käyttää myöhempiin phishing- tai haittaohjelmahyökkäyksiin.

Miten voit siis pysyä turvassa? Tässä neljä vinkkiä Check Pointilta:

1. Älä koskaan anna luottamuksellisia tietoja kolmansille osapuolille: Jokainen käyttäjä, joka pyytää luottamuksellisia tietoja, voi olla verkkorikollinen, joten on tärkeää, ettet koskaan anna henkilökohtaisia tietoja Tinderissä tai missään muussakaan deittisovelluksessa, jotta vältät riskin.

2. Älä lataa kuvia tai tiedostoja laitteeseesi: Kaikki näyttävät valokuviaan deittisovelluksissa, mutta on erittäin tärkeää, että ne näkyvät vain sovelluksen sisällä eikä niitä ladata tai tallenneta, sillä niihin voi kätkeytyä haittaohjelmia tai muunlaisia verkkohyökkäyksiä, jotka voivat vaarantaa kaikki kännykässäsi tai tietokoneellasi olevat asiakirjat ja tiedostot.

3. Älä luota. Älä kiirehdi: Tämä on peruslähtökohta, mutta joskus itsestäänselvimmät asiat ovat kaikkein hyödyllisimpiä. Jos jokin vaikuttaa oudolta tai ei vaikuta todelliselta, on parempi olla epäluuloinen. Meressä on paljon kaloja, joten älä ota turhia riskejä.

4. Tarkista profiilit: varo vasta luotuja profiileja tai profiileja, joiden kuvat näyttävät mainoksilta. Jos käyttäjä osoittaa liikaa kiinnostusta tai kysyy liikaa henkilökohtaisia tietoja, hälytyskellojen pitäisi soida.