Suomalaisten makuukammareissa nautinnon huippu saavutetaan mieluiten perinteisin menoin, eli yhdynnässä. Kaalimato.comin kyselyssä selviää, että reilu neljännes suomalaisista kokee kuitenkin orgasmin saamisen yhdynnässä haasteelliseksi.
Kaalimato.comin toteuttaman kansallisesti edustavan kyselytutkimuksen mukaan 54 prosenttia suomalaista kokee, että yhdyntä on mieluisin tapa saavuttaa orgasmi. Miehistä näin kokee 65 prosenttia, ja naisistakin lähes puolet (44 %). Suosikkiorgasmitapanaan yhdyntää pitää eniten 25–34-vuotiaat (58 %) ja vähiten 18–24-vuotiaat (48 %).
Orgasmi on kehossa tapahtuva fyysinen reaktio, joka todennäköisesti on kaikilla hieman erilainen – ainakin tunnepuolella.
– Tutkimuksissa ei ole pystytty tarkastelemaan aivoissa tapahtuvaa tunnekokemusta, joten emme varsinaisesti voi tietää, miten kukin kokee orgasmin tunnetasolla, kertoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.
Miltei puolet suomalaisnaisista kokee orgasmin saamisen yhdynnässä haastavaksi
Vaikka yhdyntää suositaankin orgasminsaamistapana, Kaalimato.comin tutkimuksessa nousee esiin, että 46 prosenttia suomalaisnaisista kokee orgasmin saamisen yhdynnässä haastavaksi. Miehistä vastaavia haasteita kokee vain joka kymmenes (10 %). Eniten orgasmivaikeuksia yhdynnässä on 18–24-vuotialla (38 %) ja 25–34-vuotialla (31 %). Sen sijaan 55–64- ja 65–70-vuotiaista vain reilu viidennes (21 %) kokee haasteita orgasmin saamisessa yhdynnässä.
– Yleensä orgasmiongelmat johtuvat psykososiaalista tekijöistä, kuten parisuhdeongelmista, vääristä käsityksistä ja tietämättömyydestä, puutteellisesta tekniikasta, klitoriksen liian vähäisestä kosketuksesta tai käsittelemättömistä traumaattisista kokemuksista. Uusimpien tutkimusten mukaan naisen orgasmikyky voi olla osittain perinnöllinen, mutta tätä on vaikeaa tutkia, Lavikainen sanoo.
Naisten orgamisongelmat jaetaan yleisesti neljään kategoriaan: primaariseen anorgasmiin, sekundaariseen anorgasmiin, paljon aikaa vieviin orgasmeihin ja siihen, että orgasmin saavuttaa yksin, mutta ei kumppanin kanssa.
– Primaarisella anorgasmialla tarkoitetaan, ettei henkilö ole koskaan kokenut saavansa orgamia, kun taas sekundaarisessa anorgasmiassa orgasmeja on kyllä koettu aiemmin, mutta enää ärsykkeet orgasmin saavuttamiseksi eivät ole riittäviä. Primaarisen anorgasmian taustalla on usein seksikielteisyys tai negatiivinen kuva itsestä, Lavikainen kertoo.
Lavikaisen mukaan naisilla ei kuitenkaan ole varsinaisia fysiologisia esteitä saavuttaa orgasmia. Usein naisen orgasmiin liittyy harhaluuloja siitä, millaisena se pitäisi kokea.
– Naisten keskuudessa esiintyy enemmän kehohäpeää, ja naisen vapaa seksuaalisuus on ollut pitkään tabu. Miehillä orgasmi taas liitetään vahvasti siemensyöksyyn, vaikka laukeaminen ja orgasmi ovat todellisuudessa kaksi eri asiaa, Lavikainen sanoo.
Lähes joka neljäs saavuttaa orgasmin vain seksivälineillä
Kaalimadon tutkimuksessa selviää myös, että 17 prosenttia suomalaisista kertoo saavansa orgasmin ainoastaan seksivälineen avulla. Lavikainen kuitenkin korostaa, ettei orgasmin saavuttaminen ole ainoa tapa nauttia seksistä.
– Seksi on moniulotteinen asia, jossa on paljon nautintoa tuovia ulottuvuuksia. Seksi voi parhaimmillaan tuottaa useita nautinnollisia huippuja ilman, että yksikään niistä on orgasmi. Orgasmin käsitystä olisi tärkeää laajentaa, jolloin mielen orgasmeja saa matkan varrella esimerkiksi kehon tuntemuksista, yhteydestä kumppanin kanssa tai erilaisista tunnekokemuksista.
Usein seksivälineiden käyttö mielletään vain orgasmikeskeiseksi, vaikka välineiden avulla on mahdollista rikastaa myös seksinaikaisia nautinnollisia tuntemuksia ja mielikuvia.
– Tärkeintä on mielestäni pitää mielessä se, että jos orgasmittomuutta ei itse koe pulmana omassa elämässä, ei ole kyse ratkottavasta ongelmasta, Lavikainen summaa.
Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n suunnittelemaan ja analysoimaan suomalaisten seksielämää ja seksuaalisuutta käsittelevään kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021. Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava. Muu-vastaajaryhmän vastauksia tulkittaessa on huomioitava vastaajaryhmän pieni N.
Uusi versio Bomfunk MC´sin Freestylerista!Kuuntele Spotifysta