Rovaniemen kaupunki
23:10 - 08.10.2021 / elokuvat / Findance
Elo­ku­va­oh­jaa­ja Joonas Berg­häll muutti maailmanluokan tuotantoyhtiönsä Rovaniemelle

Kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Joonas Berg­häll (44) pitää kahvitaukoa uudessa toimistossaan Rovaniemen Koskikadulla. Hän esittelee viereistä elokuvien edit-yksikköä , jonne on lähiaikoina jälleen tulossa huippukuvaajia ja -leikkaajia töihin.

- Täällä tulee pian taas työskentelemään Oscar-palkittuja tekijöitä eri puolilta maailmaa. Aion tuoda leffamaailman huiput Rovaniemelle. Tahtoisin, että jatkossa myös esimerkiksi Lapin yliopisto hyötyisi näistä yhteyksistäni jotenkin, kertoo Joonas Berghäll.

Kemissä lapsuutensa viettänyt Berghäll ja reilut kaksi vuotta sitten Tervolan Louelle äidiltänsä perinnöksi jääneeseen taloon muuttanut tuottaja on päättänyt ottaa sydämen asiaksi nousta Suomen elokuvamaailman Helsinki-keskeisyyttä vastaan. Hän itse muutti elokuvatuotantoyhtiönsä kokonaan Rovaniemelle 1.7.2021.

- Arvioni on, että tällä hetkellä 90-95 prosenttia Suomen elokuvasäätiön tukemista tuotantoyhtiöstä sijaitsee kehäkolmosen sisäpuolella. Alallamme ei todellakaan monimuotoisuus toteudu mikäli näin jatkuu. Aion nostaa tätä keskusteluaihetta esille yhä voimakkaimmin äänenpainoin.

Joonas Berghällille itselleen toimiston muuttaminen Rovaniemelle oli sikäli helppoa, että hän on alallaan tunnettu, arvostettu ja palkittu tekijä jo yli 20 vuoden kokemuksella. Yrityksensä Oktober Oy:n hän on pitänyt kirjoilla Rovaniemellä alusta saakka jo 17 vuoden ajan ajatuksella, että jonain päivänä yritys muuttaa kokonaan Rovaniemelle.


- Pitää olla tarpeeksi pitkä CV, niin on ihan sama missä asuu ja työskentelee! Itse saan houkuteltua tänne alamme huipputekijät helposti. Kaikki innostuvat ja suhtautuvat ääripositiivisesti heti kun kerron, että he saavat työskennellä puhtaan luonnon ympäröimässä Lapin pääkaupungissa, josta tunneissa mitattuna on New Yorkiin aivan yhtä pitkä matka kuin Helsingin Jollaksestakin.

Parin vuoden Lapissa asuneen kokemuksella Berghäll tietää, ettei pohjoisesta käsin töiden tekeminen ole yhtään hankalaa niin kauan kuin verkko- ja liikenneyhteydet toimivat. Hän on itse kulkenut Helsinki–Loue väliä tasaiseen tahtiin jo vuodesta 2005 äidin muutettua eläkepäivien viettoon takaisin Lappiin.

- Paikan päällä Lapissa on tehty viime aikoina myös elokuvia ja tv-sarjoja enemmän kuin ennen. Tällä hetkellä meidän yhtiöllämme on tekeillä kaksi pääelokuvaa. Toinen on Rovaniemeltä kotoisin olevan Katja Gauriloffin uusi pitkä fiktiivinen koltansaamenkielinen elokuva. Itse keskityn pitkälti työstämään omaa uutta elokuvaani “Isä rakastaa sinua”, joka keskittyy lasten oikeuksiin sekä käsittelee isän ja lapsen välistä suhdetta.

artikkelin avainsanat:
Joonas Berg­häll Rovaniemi