Daniel Hubert
12:10 - 21.09.2021 / viihde / Findance
Huippututkija Joy Wolfram on Vuoden ulkosuomalainen 2021

Suomi-Seura ry on valinnut Vuoden ulkosuomalaiseksi 2021 apulaisprofessori Joy Wolframin. Yhdysvalloissa asuva nanotieteilijä kehittää tutkimusryhmänsä kanssa uusia hoitokeinoja syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin. Saamme kiittää nanoteknologiaa myös COVID-19 RNA-rokotteesta. Wolfram toimii apulaisprofessorina Floridan Mayo-klinikalla.

Joy Wolfram on julkaissut kuutisenkymmentä tieteellistä julkaisua ja saanut yli 30 akateemista kunniamainintaa. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes valitsi hänet vuonna 2019 maailman lupaavimpien alle 30-vuotiaiden terveysalan vaikuttajien listalle.

”Suomi-Seura haluaa valinnalla kunnioittaa Tutkitun tiedon -teemavuotta 2021. Haluamme myös kiinnittää huomiota ulkosuomalaisuuden moninaisuuteen ja vähemmistöjen rooliin. Joy Wolfram on erinomainen esimerkki siitä, että ulkosuomalaisten keskuudessa on erittäin korkeaa osaamista ja asiantuntemusta”, ylistää Suomi-Seuran puheenjohtaja Markus Aaltonen.

Siirtolaisuusinstituutin kesäkuussa 2021 julkaisema Muuttuva ulkosuomalaisuus -tutkimus osoittaa, että tämän päivän ulkosuomalaisia leimaa moninaisuus. Kaksikielisiä ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ulkosuomalaisia on paljon. Joy Wolfram on ollut itse koko elämänsä tavalla tai toisella vähemmistössä. Suomessa hän on suomenruotsalainen, tieteen alalla nainen ja ulkomaisissa tutkimusryhmissä vierasta kansallisuutta.


“On kunnia tulla valituksi niin vaikuttavaan joukkoon ja on myös hienoa, että tieteen ala otettiin näin huomioon Suomi-Seurassa. Tiede kaipaa aina edeltäjiä ja seuraajia. Uskon, että meidän johtajien tärkein rooli on innostaa seuraavaa sukupolvea ajattelemaan uudella tapaa ja tekemään epätavallisiakin ratkaisuja, jotka voivat parantaa maailmaa.”, Wolfram toteaa.

Wolfram tekee tiedeyhteisönsä kanssa töitä lisätäkseen tietoa tieteen tekijöistä ylipäätänsäkin. Hänestä on tärkeää kertoa nuorille ja erityisesti eri marginaaliryhmille tieteen saavutuksista ja mahdollisuuksista. Nyt tekeillä on esimerkiksi tiede-appi, joka tutustuttaa nuoret tieteeseen innostavalla tavalla.

Wolfram kiittelee kotimaisen tieteen monikasvoisuutta. Korkeassa asemassa oleva nainen ei ole suomalaisen tieteen kentällä kummajainen. Yhdysvalloissa hän kohtaa toistuvasti hämmennystä asemastaan ja roolistaan. Apulaisprofessoriksi pääsee harvoin alle kolmekymppinen nainen. Nuori nainen tiedehuipulla on outo lintu.


Muuttoliikkeen seurauksena maailmalla on 2 miljoonaa suomalaistaustaista henkilöä, joista Suomen kansalaisia 300 000. Suomi-Seura ry on valinnut Vuoden ulkosuomalaisen vuodesta 1993 lähtien. Vuoden ulkosuomalaiseksi valitaan ulkomailla asuva suomalainen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen, joka on esimerkiksi menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan.

Suomi-Seura ry:n valitsemat Vuoden ulkosuomalaiset:

1993 Robert Selvala, amerikansuomalainen FinnFest USA -tapahtuman perustaja
1994 Mirja Bolgár, ranskansuomalainen kääntäjä-kirjailija
1995 Arvi Tervalampi, ruotsinsuomalainen järjestöaktiivi
1996 Karita Mattila, sopraano
1997 Jari Litmanen, jalkapalloilija
1998 Vieno Williams, suuren siirtolaisaallon amerikansuomalainen edustaja
1999 Mika Häkkinen, F1-kuljettaja

2000 Linus Torvalds, Linux-käyttöjärjestelmäytimen luoja
2001 Matti Salminen, oopperalaulaja
2002 Jacob Söderman, oikeusasiamies
2003 Kaija Saariaho, säveltäjä
2004 Erkki Toivanen, toimittaja
2005 Esa-Pekka Salonen, kapellimestari-säveltäjä
2006 Saku Koivu, jääkiekkoilija
2007 Richard Impola, emeritusprofessori, amerikansuomalainen kääntäjä
2008 Bengt Holmström, kansantaloustieteen professori
2009 Leena Pasanen, lähetyslääkäri

2010 Helena Petäistö, toimittaja-kirjailija
2011 Olli Rehn, EU:n talouskomissaari
2012 Outi Hovatta, kantasolututkija
2013 Osmo Vänskä, kapellimestari
2014 Bonita Pietila, televisiotuottaja
2015 Mark Levengood, toimittaja, kirjailija
2016 Suvi Kauranen, yrittäjä
2017 eri maissa toimivat Suomi-koulut
2018 Mika Keränen, kirjailija
2019 Petteri Taalas, pääsihteeri, Maailman ilmatieteen järjestö (WMO)
2020 Eeva Lennon, toimittaja
2021 Joy Wolfram, apulaisprofessori, nanotieteilijä