Tuomo Manninen
05:10 - 21.09.2021 / viihde / Findance
Eilan Henkarin perustaja Eila Parviainen haastaa vuokraamaan vaatteita - perustelee ilmastolla

Suomeen tuodaan vuosittain tekstiiliä ja muotia, pääosin kauko- ja halpatuontina Aasiasta, noin 2,5 miljardilla eurolla. Suurimman osa muodostavat Kiinasta ja Bangladeshista rahdattavat vaatteet. Muodin tuonti Kiinasta lähentelee arvoltaan jo miljardin euroa. Aasian osuus Suomen tekstiili- ja muotituonnista on kuitenkin tuota suurempi, sillä tuonnissa Ruotsista tai muista EU-maista ei olla eritelty sitä mikä on tuotteen alkuperämaa, ja useinhan se on Aasiassa.

”Pitkät toimitusketjut ovat kestävän kehityksen kannalta kielteinen ilmiö, johon myös poliittisen johdon tulisi puuttua, sen sijaan, että mielenkiinto suunnataan suhteellisen pieniin kotimaisiin päästölähteisiin hiilineutraaliuteen pyrittäessä”, sanoo vaatevuokraamo Eilan Henkarin perustaja, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, MBA Eila Parviainen.

”Haastan erityisesti Vihreät pohtimaan ja tuomaan esille pitkien toimitusketjujen haittoja ilmastolle ja kestävälle kehitykselle erityisesti toimialoilla, joilla tuonti on miljardiluokkaa, kuten tekstiileissä ja muodissa”, Parviainen jatkaa.

”Tässä asiassa pitää menetellä juuri siten kuin ilmastoaktivisti Greta Thunberg on kehottanut: jos päästöjä ei voida vähentää nykyisen systeemin puitteissa, pitää vaihtaa systeemiä.”


Parviaisen mukaan järjettömän suuren vaatetuonnin vähentämiseen on olemassa kaksi lääkettä: aito kotimainen valmistus ja vaatteiden vuokraus, ”josta on syytä kehittää merkittävä ala myös Suomessa.”

”Erityisesti laatuvaatteiden osalta vuokraustoiminnan kasvattamiselle on jo hyvät mahdollisuudet, mutta sama koskee myös työ- ja matkapukeutumista, ja esimerkiksi laukkuja”, Parviainen kuvaa.

Parviainen korostaa hyötyjä, joita tekstiiliteollisuuden kotimaisuusasteen nostamisesta voi olla.


”Teollisuus ja tutkimus alkavat etsimään uusia tapoja kehittää ja tuottaa vaatekuituja samalla, kun tekokuiduista pyritään eroon eli polyesteri ja öljyjohdannaiset korvataan metsäteollisuuden jätetuotteilla tai muusta kierrätetystä materiaalista. Se luo huippuosaamista ja uusia työpaikkoja Suomeen.”

”Vaatevuokraus voi vauhdittaa kivijalkakauppojen uutta tulemista samalla, kun se edustaa kestävää kuluttamista ja luo uutta työtä ja uusia yrittäjiä Suomeen. Sitä kautta voidaan myös suosia kotimaista designia ja valmistusta Suomessa tai lähialueilla”, Parviainen visioi.

Syksyn yllätyshitti Opettaja Lilli
Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!




Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!