Digitaalisen eläinklinikka FirstVetin kesällä tekemästä asiakaskyselystä kävi ilmi, että monet (yli 60% kyselyyn vastanneista) koiranomistajat ovat huolissaan lemmikkinsä lisääntyvästä yksinolosta koronatilanteen helpottaessa. Eniten vastaajia huoletti eroahdistus ja sen oireet: koiran stressaantuminen ja masentuminen sekä haukkuminen koiran jäädessä yksin. Melkein 92% kyselyyn vastanneista toivoi voivansa ottaa koiran mukaan työpaikalle.
Erityisesti korona-aikana hankitulle koiranpennulle kotiin yksin jääminen on uusi tilanne, joka todennäköisesti näkyy myös koiran käytöksessä. Eroahdistus on äärimmäisen suuri stressi koiralle ja mitä kauemmin ongelma jatkuu, sitä vaikeampi siihen on puuttua. Erossa oloa voi onneksi harjoitella ja koiraa voi totuttaa yksinoloon ennaltaehkäisevästi.
FirstVet-sovellukseen aiemmin tänä vuonna avatusta, koirankoulutusyritys OneMind Dogsin kanssa yhteistyössä toteutetusta Käytösneuvolasta saa yksilöllisiä neuvoja ja tukea koiran kanssa harjoitteluun. Käytösneuvolan asiantuntija Noora Keskievari jakaa top 5 -vinkit, kuinka totuttaa koira yksinoloon:
- Huolehdi, että koiran arki on monipuolista ja mielenkiintoista. Koiran on tärkeää saada tarpeeksi ulkoilua ja aktivointia päivittäin. Parasta aktivointia koiralle on uusien asioiden oppiminen ja harjoittelu, keskittymistä vahvistavat harjoitukset ja tehtävät, joissa koira käyttää nenäänsä; esimerkiksi jäljestys ja lelujen, namien tai ihmisten etsiminen
- On kaiken a ja o, että koira osaa rentoutua myös ilman ihmisen läsnäoloa vieressä tai samassa huoneessa. Harjoittele 'yksinoloa' myös ollessasi itse kotona, esimerkiksi olemalla eri huoneessa kuin koira, kun se syö luuta tai ruokaa.
- Opeta koiralle, että ihmisen lähtörutiinit eivät merkitse mitään. Ihmisten ovesta kulkemisiin ei tarvitse kiinnittää huomiota, vaan koira voi rauhassa jatkaa lepäilyä tai luun puremista. Tätä kannattaa harjoitella koiran kanssa useita kertoja päivässä. Aloita laittamalla kengät jalkaan ja takki päälle ja palaakin katsomaan televisiota, ilman että kiinnität koiraan mitään huomiota.
- Älä huomioi koiraa lähtiessä tai palatessa ennen kuin koira on rauhoittunut ja hakeutunut lepäämään. Näin vahvistat toivottua käytöstä ja autat koiraa rentoutumaan, vaikka ihmisiä tulee ja menee.
- Ota avuksi mobiililaitteilla toimiva videovalvonta, minkä avulla näet miten harjoittelu etenee. Jos koira ehtii hermostua, on harjoittelu vielä liian vaikeaa koiran osaamiseen nähden.
“Eroahdistus on yllättävänkin yleinen ongelma, jonka ratkaisemiseen omistajalla on harvoin työkaluja omasta takaa. Pahimmillaan se voi huonontaa sekä koiran että omistajan elämänlaatua merkittävästi ja johtaa jopa koirasta luopumiseen. Lisäksi stressi ja ahdistus lisäävät koirilla myös fyysisten sairauksien riskiä, aivan kuten ihmisilläkin,” FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo.
“Korona-aikana on tärkeää pitää koiran arjen rutiinit mahdollisimman samanlaisina kuin toimistolle palatessa. Tässä suurin ero on monilla juurikin yksinolon määrä. Koiran näkökulmasta muutos on merkittävä, jos ensin ollaan yli vuosi 24/7 yhdessä ja sitten yhtäkkiä jäädäänkin päiväksi yksin kotiin,” Noora Keskievari FirstVetin käytösneuvolasta kertoo.
“Jokaisen koiran on tärkeää osata rentoutua ilman ihmisen läsnäoloa. Monissa tilanteissa ja sopivalla perusharjoittelulla koira tottuu yksinoloon jo parissa viikossa.”
Mikäli koiralla ilmenee eroahdistusta harjoittelusta huolimatta, on syytä keskustella tilanteesta eläinlääkärin kanssa. Ongelmat yksinolossa voivat johtua monesta syystä ja terveydelliset seikat kannattaa poissulkea ensimmäisenä.
Pikkujoulujen 2024 paras Suomihitit-soittolistaTallenna Spotify-soittolista itsellesi