Alamy / AOP
20:10 - 03.07.2021 / viihde / Findance
"Olen alkanut nauttia arjen pienistä asioista" - 10 000 vastaajaa ympäri maailman kertoi kulutuskäyttäytymisestään koronavuoden jälkeen

Ferratum Group on jo vuodesta 2014 selvittänyt asiakkaidensa kulutuskäyttäytymistä loma-aikaan. Vuoden 2021 kesäbarometriin vastasi lähes 10 000 kotitaloutta 11:stä eurooppalaisesta maasta sekä Australiasta.

Viime vuonna kotitaloudet olivat varovaisia kulutussuunnitelmissaan, mutta vuoden 2021 kesäbarometrissä näkyy myönteisiä merkkejä. Miltei puolet (48%) vastaajista aikoo kuluttaa tänä kesänä saman verran kuin viime vuonna. Vastaajista 14 % puolestaan kertoo aikovansa käyttää enemmän rahaa viime vuoteen verrattuna. Keskimääräinen suunniteltu kulutussumma on noussut 802 eurosta 958 euroon.

Selvitys antaakin viitteitä siltä, että olemme palaamassa jonkinlaiseen normaaliin rankan koronavuoden jälkeen. 72 % vastaajista kertoo, että heillä on yhä työpaikka, eikä heidän palkkatasossaan ole tapahtunut muutoksia. Kulutukseen käytettävissä olevat kotitalouden tulot ovat myös nousseet kaikissa maissa vuoteen 2020 verrattuna – erityisesti Bulgariassa, Kroatiassa ja Romaniassa.


Ruokaostoksia, kotimaan matkailua ja arjen pieniä iloja

Viime kesänä yli 50% vastaajista perui kesäsuunnitelmansa pandemian takia ja 25% jätti toteuttamatta ulkomaanmatkailuun liittyvät suunnitelmansa. Sama ilmiö jatkuu tänäkin vuonna.

Kysyttäessä koronan vuoksi viivästyneitä kulutussuunnitelmia vastaajat kertovat ulkomaanmatkailun olevan listan kärjessä. Suuri osa ihmisistä suosii sen sijaan kotimaanmatkailua tänäkin vuonna. Kaikkein ahkerimpia kotimaan matkailijoita ovat virolaiset. Peräti 15 % virolaisista vastaajista aikoo matkustaa tänä kesänä kotimaassaan.

Ferratumin kesäbarometri on kattava syväluotaus eurooppalaisten kulutuskäyttäytymiseen. Kiinnostavasti kulutus näyttää suhteellisen samanlaiselta kaikissa kyselyn maissa. Seuraavien kuukausien aikana eniten rahaa tullaan käyttämään ruokaostoksiin (18%), kodin sisustukseen (11%) ja kotimaanmatkailuun (10%).


Kun tarkastellaan vastaajien viime aikojen verkko-ostoskäyttäytymistä, on huomattavissa, että taloudellinen tilanne on kohentumassa: ruokaostokset veivät viime vuonna 52% kotitalouden käytössä olevista nettotuloista, kun tänä vuonna luku on vain 30%. Tämä tarkoittaa, että ihmisten kulutuskäyttäytyminen on siirtymässä pois välttämättömyyksistä ja kohti muita kulutuskohteita, kuten kodin sisustusta ja vaatteita sekä kotimaan matkailua.

Entäpä sitten Covid19-poikkeustila on vaikutukset? Toivoa antavasti kaikkein suosituin vastaus korovanavuoden vaikutuksista oli: “Olen alkanut nauttia ja arvostaa enemmän arjen pienistä asioista.” Vaikka moni myös pelkää uusia korona-aaltoja, suosituimpia vastauksia olivat myös: ”odotan innolla, että pääsen takaisin toimistolle” sekä ”olen kehittänyt uusia terveellisiä tapoja ja löytänyt uusia harrastuksia.”

artikkelin avainsanat:
Ferratum Ferratum Group talous