Vilkkain kesälomakausi on alkamassa ja moni pohtii, millaiset kesäsuunnitelmat ovat tämänhetkisessä koronatilanteessa mahdollisia. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan teettämän tutkimuksen ukaan joka viides (21 prosenttia) suomalainen aikoo varmasti tai mahdollisesti siirtää omaa kesälomamatkaansa myöhempään ajankohtaan, jotta on saanut yhden tai molemmat rokotukset ennen matkalle lähtöä.
”Huomionarvoista on myös se, että jopa 51 prosentilla ei ole kesälomamatkoja edes suunniteltuna. Epävarmassa tilanteessa reissuja ei uskalleta varata, mutta moni tuntee olonsa selvästi turvallisemmaksi rokotteen saatuaan”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.
Matkojen lykkääntyminen tarkoittaa myös sitä, että perinteisiä lomailutuotteita ostetaan normaalia myöhemmin. Hintaoppaan data osoittaa muun muassa, että aurinkolasien kysyntä on touko-kesäkuussa 31 prosenttia viime vuotta jäljessä. Samoin matkalaukkujen ja kassien kysyntä on 14 prosenttia vuoden takaista alhaisempaa.
Tutkimustulokset kertovat sen sijaan, että odotettavissa on lähimatkailun, ulkoilun, retkeilyn ja piha-aktiviteettien superkesä: kolmannes tutkimukseen vastanneista on kiinnostunut kokeilemaan kesälomallaan pyöräretkeilyä, 28 prosenttia vaellusta ja 27 prosenttia kalastusta.
Tutkimustuloksia tukevat myös Hintaoppaan trendaavat kategoriat.
"Vaelluskenkiä on etsitty kuluneen kuukauden aikana jopa 35 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa aktiivisemmin, sähköpyöriä 60 prosenttia aktiivisemmin ja pyöräilyvaunuja huimat 194 prosenttia aktiivisemmin. Myös pihoja ja mökkejä varustellaan entistä paremmilla tuotteilla: esimerkiksi ulkoporealtaiden haut ovat kasvaneet 564 prosenttia. Vaikka ulkoilun ja lähiretkeilyn suosio alkoi kasvaa heti pandemia-ajan alussa, tänä kesänä se vaikuttaa olevan entistäkin suositumpaa”, Matinvesi-Bassett kertoo.
Kesän matkarahat menevät säästöön
Turvallisuudentunne nousee tärkeään osaan myös kesätapahtumien ja kesäjuhlien kohdalla. 58 prosenttia tutkimuksen vastaajista kokee melko tai erittäin turvalliseksi osallistua kesätapahtumaan tai suurempiin kesäjuhliin saatuaan koronarokotuksen. Vaikka suuria kesätapahtumia olisi mahdollista järjestää, 28 prosenttia suomalaisista kokee silti osallistumisen melko tai erittäin turvattomaksi myös rokotteen saatuaan.
Puolet tutkimukseen vastanneista uskoo, että rahaa säästyy koronatilanteen vuoksi peruuntuneiden kesälomamatkojen ja kesäaktiviteettien myötä. Yleisin arvio (22 prosenttia vastaajista) on, että rahaa säästyy 500 euroa ja toiseksi yleisin arvio (18%) on, että rahaa säästyy jopa 1000 euroa. Yli puolet vastaajista (56 prosenttia) aikoo laittaa käyttämättä jääneet rahat säästöön. 18 prosentilla rahat menevät kodin varusteluun, 17 prosentilla kotimaanmatkailuun, ja noin neljännes (24 prosenttia) kuluttaa säästöt muihin ostoksiin.
”Koronatilanteen helpottuminen lisää varmasti kulutusta ja kotimaan aktiviteetteja, mutta iso osa suomalaisista kokee edelleen tarvetta laittaa rahaa säästöön epävarman tilanteen johdosta”, Matinvesi-Bassett sanoo.
Noin joka kymmenes vastaajista (11 prosenttia) paikkaa säästyneillä varoilla muuta tulonmenetystä. Vastaajista 5 prosenttia aikoo käyttää säästetyt rahat mökin varusteluun, ja 5 prosenttia ei koe koronatilanteen vaikuttavan kesän kulutukseen.