Puhelinkauppa vilkastuu koulujen päättyessä, kun tuhansille lapsille hankitaan ensimmäinen puhelin. Kesän aikana myydään neljännes vuoden puhelimista. Uutena suosikkina lapsille hankitaan edullisia kierrätyspuhelimia. Telia Recycled -puhelimien suosio on kasvanut yli 400 prosenttia edelliskesään nähden.
”Lasten ensipuhelimet ostetaan vuosi vuodelta aikaisemmin. Monet vanhemmat haluavat harjoitella uuden laitteen käyttöä lapsen kanssa mahdollisimman pitkään ennen koulujen alkamista”, Telian laiteliiketoiminnan johtaja Markku Saranpää kertoo.
Kesä kiihdyttää myös nopeasti suosiotaan kasvattavien kierrätyspuhelinten myyntiä.
”Turvallinen ja edullinen kierrätyspuhelin on mainio ja tietysti myös ekologinen vaihtoehto ensipuhelimeksi. Suomalaiset ovat selvästi heränneet hankkimaan hyväkuntoisia, lähes uudenveroisia kierrätyspuhelimia, joiden myynti on vuoden aikana nelinkertaistunut”, Telia Recycled -laitteista vastaava Juha-Matti Kykkänen kertoo.
Telia myy vain CE-hyväksyttyjä puhelimia, joiden kunnostuksessa käytetään ainoastaan valmistajan alkuperäisiä osia. Telian kierrätyspuhelimissa on myös vuoden takuu.
Turvalliset asetukset puhelimeen ja liittymään
Pienten lasten vanhempia askarruttaa puhelimien käytön turvallisuus. Älypuhelimiin saa kuitenkin tänä päivänä määriteltyä useita erilaisia asetuksia, joilla voi parantaa lasten turvallista sovellusten ja netin käyttöä. Asetuksista voi valita esimerkiksi rajoituksia ruutuaikaan, lapselle näkyviin sisältöihin, sovellusten käyttöön ja uusien ohjelmien asentamiseen.
”Varsinkin puhelinten sovelluskaupat voivat tuoda vanhemmille yllättäviä lisäkuluja, jos maksullisten pelien ostamista ei rajoiteta. Kannattaa myös huomioida, että monissa ilmaisissakin peleissä saattaa olla mahdollista tehdä maksullisia lisäostoja pelin sisällä, jos nämä on puhelimen asetuksissa sallittu”, Saranpää opastaa.
Seitsemän vinkkiä - näin teet lapsen puhelimesta turvallisen
1. Valitse lapselle sopiva liittymä. Mieti, tarvitseeko lapsi liittymäänsä rajattomat puhelut, viestit ja nopean netin, vai riittäisikö käytön mukaan laskutettava liittymä.
2. Määritä lapsen puhelimeen sopiva ruutuaika.
3. Aseta sisältörajoitukset, eli valitse millaisia sivuja lapsi ei voi nähdä. Aseta estot esimerkiksi viihdenumeroihin.
4. Sovi lapsen kanssa, että maksullisia sovelluksia tai pelien sisäisiä ostoja tehdään vain vanhempien luvalla ja aseta varmuudeksi lapsen puhelimeen hyväksymistoiminto tai salasana sovelluskauppaan.
5. Tarkista, että lapsen puhelimesta löytyy turvasovellus, joka mahdollistaa tarvittaessa lapsen puhelimen sijainnin tarkistamisen, jos se on vaikkapa kadonnut.
6. Suojaa puhelin tehokkaasti viruksilta, troijalaisilta ja haittaohjelmilta. Esimerkiksi Telialta voi ostaa erillisen Turvapaketin.
7. Muista hyvä suojakuori ja panssarilasi.