Oy Kaha Ab
19:10 - 03.03.2021 / viihde / Findance
Eikö takaluukku aukea kunnolla? Tarkista kaasujouset

Eikö takaluukku avaudu yhtä näppärästi kuin ennen? Onko auton lastaaminen hankalaa, kun luukku ei nouse ylös asti? Ongelma on todennäköisesti huonokuntoisissa kaasujousissa.

Heikentyneet kaasujouset eivät toimi talven jäljiltä

Henkilöautoissa kaasujousia käytetään yleisimmin takaluukuissa ja konepelleissä. Jousien tehtävänä on pitää takaluukkua tai konepeltiä turvallisesti ylhäällä sekä pehmentää iskua luukkua suljettaessa.

Ajan mittaan jousista kuitenkin haihtuu kaasua ja niiden teho laskee, joten ne eivät enää toimi halutulla tavalla. Kesällä haihtuminen kiihtyy, sillä kaasu laajenee lämpimässä, kun taas talvella se puolestaan tiivistyy pienempään tilaan. Tästä johtuen kaasujousien heikko kunto havaitaan yleensä talvella, kun tiivistyneen kaasun määrä ei riitä kannattelemaan painavaa takaluukkua ja luukku jää riippumaan alemmaksi.

Joissain automalleissa kaasujouset toimivat yhdessä avausmekaniikan kanssa, joka rasittuu, jos jousi ei toimi riittävän tehokkaasti. Vaihdon kanssa ei siis kannata viivytellä. Kaasujousien vaihto on suhteellisen helppoa ja nopeaa, mutta vaatii hieman näppäryyttä. Huomioithan, että takaluukun jouset tulee vaihtaa molemmille puolille samalla kertaa.

Korkealaatuisia kaasujousia valmistaa esimerkiksi saksalainen Stabilus.

artikkelin avainsanat:
autot kaasujouset niksit Stabilus