NProductions / Yle Kuvapalvelu
14:10 - 31.07.2020 / viihde / Findance
Yle Areena: true crime -podcast Ihmissyöjä kertoo Viroa järkyttäneestä rikosvyyhdistä

Ihmissyöjä on kuusiosainen true crime -podcast rikostapauksesta, joka järkytti neuvosto-Viroa vuonna 1982. Parikymppinen Johannes-Andreas Hanni oli sarjamurhaaja, raiskaaja ja ihmissyöjä. Hän oli baptistiperheen poika, joka sai ylipuhuttua nuoren vaimonsa osallistumaan rikosten salaamiseen ja suunnitteluun.

Ajalle tyypilliseen tapaan murhista ei lehdissä kirjoiteltu, mutta tallinnalaisten keskuudessa alkoi hiljalleen levitä paniikki ja pian kerrottiin tarinoita ihmissyöjistä.

Ihmissyöjä on myös tarina totalitarismista, ihmismielen synkkyydestä, rakkaudesta ja sen puutteesta. Sarjan on käsikirjoittanut Virossa asuva kirjailija Ville Hytönen. Hytönen kiinnostui Hannin tarinasta pari vuotta sitten.

- Olin asunut Virossa jo useamman vuoden, kun sattumalta törmäsin Johannes-Andreas Hannista kirjoitettuun vanhaan lehtiartikkeliin. Tajusin varsin nopeasti, että tässä käsittämättömässä murhavyyhdissä, sen neuvostokulisseissa, seksuaaliperversioissa ja sairaalta kuulostavassa romantiikassa oli kaikki ainekset uskomattomaan tarinaan.

Podcastissa Ville Hytönen selvittää vuoden 1982 tapahtumia. Hän kiertää murhapaikkoja, murhaajan ja tämän puolison asuinpaikkoja, tapaa asiasta tietäviä ihmisiä ja keskustelee lukuisten asiantuntijoiden kanssa.

Kasvattiko neuvostoliittolainen kulttuuri Johannes-Andreaksesta moraalittoman selviytyjän vai oliko siihen syynä ahdasmielinen uskonnollinen kasvatus rikollisen yhteiskunnan ikeessä? Miten ihminen luo itselleen oikeutuksen riistää toisen henki, vieläpä ruumiin häpäisten? Entä mikä sai Villen tutkimaan tapausta yli puolitoista vuotta?

Sarjassa haastateltavat asiantuntijat ovat kirjailija Artemis Kelosaari, vankilasairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma, oikeuspsykiatrian vastaavaa ylilääkäri Aulikki Ahlgren-Rimpiläinen, oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Petteri Joelsson ja mediatutkija Mikko Hautakangas.

Podcast perustuu tositapahtumiin, mutta draamalliset kohtaukset ovat fiktiota. Sarja sisältää voimakkaita kohtauksia eikä sovi herkille kuuntelijoille tai lapsille.

Sarjan kaikki 6 osaa julkaistaan Yle Areenaan keskiviikkona 12. elokuuta.

artikkelin avainsanat:
Ihmissyöjä Ville Hytönen Yle Areena