EPA / AOP
20:10 - 03.07.2020 / maailmalta / Markku Leppilampi
Perinteikäs urheiluseura joutuu ehkä vaihtamaan nimensä - arvellaan rasistiseksi

Newser kertoo [lähde] urheiluseuran paineesta vaihtaa nimeään.

Painetta esimerkiksi rasistisiksi arveltujen tuotteiden nimien vaihtamiseen on nyt paljon. Perinteikäs urheiluseura Yhdysvalloissa on myös painostuksen alaisena.

Vielä vuonna 2013 Daniel Snyder sanoi, ettei koskaan vaihtaisi urheiluseuransa nimeä. Nyt kuitenkin 87 investointifirmaa ja osakkeenomistajaa on pyytänyt Nikeä, FedExiä ja PepsiCo:ta päättämään yhteistyönsä Washington Redskinsin kanssa, ellei nimi vaihdu.

Amerikkalaisen jalkapallon joukkueen nimessä harmittaa sana Redskins, joka tarkoittaa intiaanista käytettyä nimeä punanahka. Logossa puolestaan on kuva intiaanista.

Sijoittajat lähettivät muun muassa Nikelle kirjeen, jossa muistutettiin sen lupauksesta taistella systeemistä rasismia vastaan sekä siitä, että se valmistaa Redskinsille tuhansia tuotteita seuran logolla. Tähän mennessä ainakin FedEx on saamansa kirjeen jälkeen pyytänyt Washington Redskinsiä vaihtamaan nimensä.

Redskinsiä on aiemminkin vaadittu oikeusteitsekin vaihtamaan nimeään, mutta ainakaan vielä niin ei ole tapahtunut.

Intiaani (indian) itsessäänkin on nykyään kyseenalainen termi, ja sen tilalla saatetaan usein käyttää Yhdysvalloissa Amerikan alkuperäiskansat -nimeä. Suomessa intiaani on kuitenkin neutraali termi ainakin Intiaanikulttuurien käsikirjan mukaan [lähde].

artikkelin avainsanat:
Daniel Snyder Washington Redskins