Pixabay
18:10 - 12.04.2020 / viihde / Findance
Moni pilaa vaatteensa vahingossa pyykkikoneessa - 6 vinkkiä, joilla pidät ne kunnossa pidempään

Erityisesti urheiluvaatteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, kun ne laittaa pesukoneeseen. Yleiset virheet saattavat pitkällä tähtäimellä koitua vaatteen kohtaloksi. Moderneissa pesukoneissa on kuitenkin monia ohjelmia, jotka voivat auttaa epätietoista käyttäjää.

Vaatteiden pesun tarve on hyvin yksilöllinen ja ei ole oikeaa määrää, kuinka usein vaatteet tulisi pestä. Kodinkoneita Suomessa myyvän Electroluxin tuotepäällikkö Johan Liljeströmin mukaan monet kuitenkin sortuvat herkästi ylipesemiseen.

- Vaatteita pestään yleensä turhan usein, turhan korkeilla tai muuten väärillä lämpötiloilla ja väärillä ohjelmilla. Usein käytetään myös liikaa pesuainetta. Jos terveyttä ajatellaan, niin perusterveille ihmisille vaatteiden uudelleen käyttämisestä ilman pesua ei koidu terveyshaittoja. Esteettiseltä kannalta ajateltuna haisevat vaatteet eivät tietenkään ole miellyttäviä pitää päällä ja hikiset vaatteet, jotka ovat ehtineet osittain kuivua, eli saattavat jo haiskahtaa, kannattaa heittää pesukoneeseen, Liljeström ohjeistaa.

Ruoan tilaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Klikkaa ja katso valikoima

Liljeström kertoo, että ylipesemistä voi ehkäistä osittain sillä, että käytetään mahdollisuuksien mukaan ilmakuivausta tai pelkkää huuhtelua sekä sillä, että koneella pestäessä ei käytetä liikaa pesuaineita, eikä liian pitkiä pesuohjelmia.

Moni ei myöskään tiedä, että huuhteluaine aiheuttaa ongelmia tiettyjen vaatteiden kanssa.

- Huuhteluainetta kannattaa käyttää erityisesti polyesteriä, polyamidia sekä akryyliä sisältävien tekstiilien kanssa, sillä se vähentää vaatteiden sähköisyyttä. Herkkien vaatteiden, kuten rintaliivien, uimapukujen ja tuulipukujen kanssa huuhteluainetta ei taas pidä käyttää. Sama pätee myös elastaaneihin, joita löytyy esimerkiksi monista farkuista sekä teknisiin materiaaleihin, kuten treenivaatteisiin. Ne voivat menettää ominaisuuksiaan huuhteluainetta käytettäessä”, Liljeström ohjeistaa.

Moni on elokuvista oppinut, että punaista sukkaa ei laiteta valkoisen pyykin joukkoon. Pyykkien lajittelussa pitää kuitenkin kiinnittää huomiota värin lisäksi myös muihin seikkoihin.

- Moni jaottelee pyykin pelkästään värin perusteella, mutta unohtaa huomioida materiaalin. Pesuohjelmat kuitenkin suunnitellaan aina materiaalin mukaan, samoin niille soveltuvat lämpötilat. Kaikki eivät myöskään välttämättä suorista sukkia tai käärittyä hihoja/lahkeita. Näistä kohdista vaatteet eivät puhdistu kunnolla, eivätkä ne myöskään kuivu rummussa kunnolla, Electroluxin Product Line Market Specialist Sakari Vuorela toteaa.

Seiskan ainutlaatuinen synttäritarjous! Seiska nyt alkaen vain 2,49 €/nro. Valitse kaupan päälle upea tilaajalahja!

Myös sillä on väliä, missä vaiheessa vaatteet laitetaan koneeseen.

- Laitteeseen kytketään usein virta vasta sen jälkeen, kun rumpuun on laitettu pyykkiä. Tämä haittaa laitteen painoanturin toimintaa. Vaatteita olisi hyvä ravistaa ennen rumpuun laittamista ja asettaa sinne yksi vaatekappale kerrallaan. Melkein kaikille vaatteille pätee joidenkin vaatteiden pesuohjelapuissa mainittu ohje ”Reshape when wet”. Jos vaatteet heitetään kuivausrumpuun tai vain laitetaan narulle tai telineeseen kuivumaan ilman mitään toimenpiteitä, ne voivat kiertyä tai muuten vaan kuivua ”väärään asentoon”. Esimerkiksi pyyhkeet ja lakanat voivat jäädä kuivuessaan reunoilta lyhyemmiksi, Vuorela huomauttaa.

- Myös kuivausrummun käyttöä varotaan vähän turhan paljon. Hyvässä laitteessa voi kuivata melkein mitä vaan. Sillä voidaan myös tehostaa urheiluvaatteiden vesitiiviyskäsittelyä sen jälkeen, kun ne on pesty pesukoneen Tekniset kuidut -ohjelmalla. Lisäksi meillä on kuivaavia pesukoneita, joissa samalla koneella voidaan pestä ja kuivata jolloin yllä mainittu vesitiiviyskäsittely voidaan suorittaa yhdellä laitteella”, Liljeström jatkaa.

6 tärkeintä asiaa vaatteita huoltaessa ja pestessä

1. Valitse sopiva pesuaine ja oikea määrä (pesuainetta yliannostetaan helposti). Nestemäinen ja valkaisuaineeton pesuaine liukenee ja huuhtoutuu parhaiten.

2. Hikisille treenivaatteille riittää usein riittää pelkkä huuhtelu ja/tai ilmakuivaus. Huuhteluveteen voi lorauttaa hieman etikkaa hajujen poistamiseksi.

3. Kun peset vaatteita koneessa, valitse oikea pesuprosessi (ohjelma, lämpötila, linkous + mahdolliset lisätoiminnot). Usein myös pikapesuohjelma 30 asteessa riittää (20min ohjelma).

4. Rintaliivit kannattaa pestä joko käsin tai pesupussissa käsinpesuohjelmalla.

5. Teknisille kuiduille (monet kalliit urheiluvaatteet ovat hikeä iholta poistavia, ”hengittäviä”) ei pidä käyttää huuhteluainetta, ellei halua pilata vaatteita.

6. Etsi koneesi ohjeista sopiva ohjelma. Esimerkiksi AEG:n koneilla on erityinen ohjelma nimeltä Tekniset Kuidut (osassa ”Outdoor”), jonka avulla voidaan luoda tekstiileille vettä hylkivä pinta tai parantaa tai entisöidä olemassa oleva kalvopinta (esim. Goretex).

artikkelin avainsanat:
niksit