Vastapaino
22:10 - 26.03.2020 / viihde / Findance
Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa -kirja johdattaa lukijan mystisiin ja salatieteellisiin virtauksiin

Artikkeli sisältää mainoslinkin, mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Dosentti Tiina Mahlamäen ja FT Nina Kokkisen toimittama Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa johdattaa lukijan mystisiin ja salatieteellisiin virtauksiin.

Teos osoittaa, että esoteerisuus kietoutuu monisyisesti moderniin länsimaiseen kulttuuriin – myös meillä kotimaassa. Esille nousevat 1900-luvun vaihteessa kukoistaneet hengelliset liikkeet kuten spiritualismi, teosofia, antroposofia ja ruusuristiläisyys. Kirjassa valotetaan myös, miten esoteerisuus ja okkultismi kytkeytyvät kuvataiteeseen, kirjallisuuteen, populaarikulttuuriin ja politiikkaan.

Artikkelikokoelma kokoaa yksiin kansiin kiihkottomasti ja tieteelliseen tutkimukseen perustuen suomalaisten esoteeristen liikkeiden historiaa ja tutkimusta. Siinä pohditaan, mitä tarkoittaa ikiaikaisen tiedon välittyminen valkoisilta mestareilta, kommunikointi vainajien kanssa, vapaamuurarien rituaalit, Kalevalan salatut merkitykset, astraaliruumiit ja ihmiskunnan evoluutio kohti henkisempää Vesimiehen aikaa.

- Teoksessa tehdään selkoa vaikeasti hahmottuvasta esoterian, okkultismin, new agen ja uushenkisyyden käsitteistöstä sekä osoitetaan, miten suomalainen uushenkisyyden ja rajatiedon kenttä on jatkumoa 1800-luvun esoterialle ja okkultismille, Tiina Mahlamäki sanoo.

Kirjan toimittajien mukaan esoteerisuus ja okkultismi kiinnostavat opiskelijoita, tutkijoita sekä suurta lukevaa yleisöä yhä enemmän. Kirja täyttää aidon ja ammottavan tutkimusaukon suomalaisessa historian, kulttuurin, uskonnollisuuden ja henkisyyden kentässä. Teos löytänee runsaasti lukijoita myös nykypäivän totuudenetsijöiden keskuudesta.

Kirjan toimittaneet Mahlamäki ja Kokkinen ovat esoteerisuuden tutkimuksen huippuasiantuntijoita. Kokkinen on kirjoittanut palkitun teoksen Totuudenetsijät – Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa.

Kirjan voi tilata *täältä.