Image Source / AOP
21:10 - 04.02.2020 / viihde / Markku Leppilampi
Tekoäly loi ensimmäistä kertaa lääkkeen ihmistä varten - testit alkavat

BBC kertoo [lähde] huimasta lääketieteellisestä askeleesta.

Brittiläinen start up -yritys Exscientia ja Japanilainen lääketieteen yritys Sumitomo Dainippon Pharma kehittivät yhdessä uuden lääkkeen. Sen luomisprosessi oli erikoinen.

Yleensä lääkkeiden kehittämisessä kuluu aikaa noin viisi vuotta ennen kuin sitä voi testata ihmisillä. Tekoäly avitti kuitenkin tutkijoita sen verran, että testien alkamiseen kestää vain 12 kuukautta.

Exscientan johtaja, professori Andrew Hopkins kuvaili lääkkeen kehitystyötä "rajapyykiksi uusien lääkkeiden keksimisessä." Tekoäly loi molekyylin nimeltään DSP-1181 algoritmien avustuksella. Se kävi läpi potentiaalisia kemiallisia yhdistelmiä ja vertaili niitä tietoihin valtavassa tietokannassa.

- Tarvitaan miljardeja päätöksiä oikeiden molekyylien löytämiseen, Hopkins kuvaili.

Hopkinsin mukaan algoritmeja voi käyttää minkä tahansa sairauden hoitamiseen tarkoitetun lääkkeen kehittämiseen. Exscientialla onkin työn alla lääkkeitä myös syövän sekä sydän- ja verisuonitautien hoitoon.

Lääkettä tullaan kokeilemaan pakko-oireisen häiriön hoidossa. Ensimmäiset testit alkavat Japanissa, jonka jälkeen sitä testataan myös muualla maailmalla.