Pixabay
09:10 - 14.01.2020 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat: Harmaapapukaijasta löytyi todella ihmismäinen ominaisuus

Newser kertoo [lähde] harmaapapukaijasta tehdystä tutkimuksesta.

Kahdeksan samassa sosiaalisessa ryhmässä elävää harmaapapukaijaa koulutettiin ymmärtämään, että metallisia "kolikoita" pystyi vaihtamaan ruokaan erityisen vaihdantaikkunan kautta.

Tutkijat laittoivat kaksi papukaijaa vierekkäisiin läpinäkyviin koppeihin, joissa molemmissa oli tällainen vaihdantaikkuna - toisen papukaijan kopissa se oli kuitenkin suljettu, mutta sillä oli kymmenen kolikkoa. Toisella papukaijalla ei ollut yhtään kolikkoa, vaikka ikkuna oli avoin.

Pian linnut ymmärsivät, mitä täytyi tehdä. Seitsemän lintua kahdeksasta antoi kolikkonsa naapurilleen. Sen jälkeen toinen katsoi, miten naapuri sai ruokaa, vaikka he eivät itse saaneet mitään.

Kun lintujen paikkaa vaihdettiin, sama käytös jatkui. Toinen papukaija antoi kolikot toiselle, vaikka ei itse saanut ruokaa. Ara-papukaijat käyttäytyivät samanlaisessa testitilanteessa niin, että he yrittivät antaa kolikkonsa mahdollisimman lähelle ihmistä lajitoverinsa sijaan.

Altruismia on pidetty ihmisen ominaisuutena. Se on pyyteetöntä toisen auttamista. Samanlaista käytöstä löytyi nyt harmaapapukaijalta.

Vastaavaa altruistista käytöstä on havaittu aiemmin orangeilla ja kääpiösimpansseilla.

artikkelin avainsanat:
eläimet tutkimukset