Rex Features / AOP
21:10 - 08.10.2019 / maailmalta / Markku Leppilampi
Outo tapaus - murrosikä tuli nopeasti valon vaikutuksesta

Oddity Central kertoo [lähde] vähintäänkin erikoisesta tapauksesta Kiinassa.

Paikallinen media on raportoinut tytöstä, joka saavutti murrosiän jo seitsemänvuotiaana. Tähän on olemassa myös jonkinlainen selitys.

Kyseinen nimettömänä pysyttelevä tyttö oli jo seitsemänvuotiaana 120 senttimetriä pitkä. Hän oli kuin tähystystorni ikätovereihinsa verrattuna.

Tytön äiti oli pituudesta tyytyväinen. Hän ei osannut epäillä, että mitään olisi pielessä. Jossain vaiheessa äiti kuitenkin huomasi tytön kasvaneen pituutta huomattavasti - ja hänelle oli kasvamassa myös rinnat. Tytössä oli myös muita merkkejä liian aikaisesta kehityksestä.

Tiettävästi tyttö oli kasvanut murrosikään kolme vuotta liian aikaisin. Lääkärit kysyivät tytön äidiltä heidän elämäntyylistään, koska he eivät osanneet kertoa tapahtuneelle syytä.

Tilanteen selvittelyssä kävi ilmi, että tyttö oli nukkunut huoneensa valot päällä joka päivä viimeisen kolmen vuoden ajan. Tämä ilmeisesti häiritsi hormonituotantoa - ja erityisesti melatoniinin eritystä.

Melatoniini voi vaikuttaa siihen, milloin murrosikä puhkeaa. Melatoniinia puolestaan erittyy vähemmän valossa. Vuosien nukkuminen valot päällä vaikutti tiettävästi tyttöön niin, että murrosikä tuli nopeammin.

artikkelin avainsanat:
oudoimmat