Alamy / AOP
10:10 - 21.06.2019 / viihde / Findance
Matsmart tutki: Suomalaiset kokevat entistä enemmän huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois

Entistä useampi (72 %) suomalainen kokee huonoa omaatuntoa heittäessään syömäkelpoista ruokaa pois. Kasvua puolen vuoden takaiseen tutkimukseen on neljä prosenttiyksikköä. Naisista jo 80 % ilmoitti potevansa huonoa omaatuntoa samasta asiasta.

Tämä selviää hävikkiruoan verkkomyyntiin erikoistuneen Matsmartin Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Nyt kolmanteen kertaan tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 1200 suomalaista. Edellisen kerran tutkimus toteutettiin lokakuussa.

- Tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista on lisääntynyt, koska jo 72 % suomalaista ja jopa 80 % suomalaisnaisista kokee huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Tutkimustuloksista kävi kuitenkin myös ilmi, että naiset heittävät aiempaa harvemmin ruokaa pois, jos parasta ennen -päiväys on umpeutunut, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Matsmart on verkkokauppa, josta voi ostaa edullisesti muun muassa tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on lähellä tai pakkaus on muuttunut. Samalla ruokahävikki vähenee.

- Matsmartin visio on maailma ilman ruokahävikkiä. Syömäkelpoista ruokaa ei pidä heittää pois vain siksi, että parasta ennen -päiväys olisi ohi, jatkaa Andersson.

Parasta ennen -päiväys on valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää saman laadun kuin valmistushetkellä. Tuote on kuitenkin yhä käyttökelpoinen päiväyksen umpeuduttua. Ruoka voi säilyä yhtä hyvänä viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä tekee henkilöä kohden noin 20 kiloa. Ruokahävikin vähentämisellä on merkittävä vaikutus ympäristöömme.

artikkelin avainsanat:
ruoka tutkimukset