Pixabay
05:10 - 19.05.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Haluatko parempia kuvia älypuhelimellasi? Ota ainakin näistä vinkeistä vaarin

Älypuhelimien kamerat ovat nykyään niin hyviä, että niillä voi korvata peruskäytössä oikean kamerankin. Puhelimilla voi nykyään myös editoida kuvia, joten harrastelijakuvaajan arki on tältäkin osin parantunut.

Alla muutamia Hubspotin vinkkejä [lähde] kuvien ottamiseen.

1. Laita kuvausasetuksista päälle ristikko ja muista jättää tilaa

Yksi tyylikeino saada kuvista ammattimaisen näköisiä, on jakaa kuva kolmeen osaan. Ristikko helpottaa tässä. Monien ammattilaisten mielestä kohteen ei pitäisi täyttää koko kuva-alaa. Kannattaakin kokeilla jättää potrettiin 2/3 muuta vähemmän tärkeää katseltavaa, kuin itse kuvattava kohde.

2. Testaile eri perspektiivejä

Potretin ottaminen eri kulmista saattaa joskus harrastelijalta unohtua. Aina ei tarvitse ottaa kuvaa suoraan edestäpäin.

3. Ota kuvaan mukaan heijastuksia

Sateinen päivä antaa mahdollisuuden leikitellä vaikkapa sillä, miten taivas heijastuu vesilammikosta. Heijastuksia löytyy myös esimerkiksi peileistä, aurinkolaseista, juomalaseista ja metallisista pinnoista.

4. Ota kuvaan mukaan katsetta kiehtova linja

Joissain kuvissa katsetta voi ohjata kuvaan jätetyllä linjalla tai viivalla. Esimerkkinä portaikon kaiteet, talojen julkisivut, junaradat, tiet ja polut.

5. Kokeile symmetriaa ja toistuvia kuvioita

Symmetrisyys miellyttää silmää. Kuvan vasemmasta ja oikeasta puolesta voisi saada toistensa peilikuvan ottamalla kohteesta kuvan vaikkapa oviaukon edessä. Toistuvia kuvioita puolestaan voisi saada esimerkiksi kerrostalon ikkunoista.

6. Tiedä tämä zoomauksesta

Kameran zoomausta kannattaa yleensä välttää. Se voi tehdä kuvasta huonolaatuisemman. Ennemmin kannattaa lähestyä kohdetta.

7. Kuvaa sisätiloissa lähellä ikkunaa

Valaistus on usein se tärkeä tekijä, joka harrastelijakuvaajalta puuttuu. Luonnonvalo kuitenkin auttaa paljon. Myös kodista löytyvät kohdistettavat lamput voivat olla hyödyllisiä, jos luonnonvaloa ei ole saatavilla.

artikkelin avainsanat:
kännykät tech