Pixabay
05:10 - 14.12.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Älykännyköiden käytöstä suuri tutkimus - lapsiin kognitiivisia vaikutuksia

Newser kertoo [lähde] uudesta laajasta, kymmenen vuotta kestävästä kännykkätutkimuksesta, josta on saatu nyt ensimmäisiä tuloksia.

- Pitkäkestoinen käyttö näyttäisi vaikuttavan lasten aivoihin, yhdysvaltalaisen National Institute of Health -laitoksen tutkimuksessa sanotaan.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää nimenomaan, miten älykännykät vaikuttavat aivoihin. Yli kaksi tuntia älykännykkää käyttävillä oli heikompia tuloksia ajattelu- ja kielitesteissä. Lisäksi lapsilla, jotka viettivät yli seitsemän tuntia päivässä älykännykän näyttöä seuraten, saattoi olla ennenaikaisesti ohentunut aivokuori. Aivokuoren tehtävänä on käsitellä aistinvaraista tietoa.

Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, jotta yhteys kognitiivisten kykyjen heikkenemisen ja älykännyköiden välillä voidaan todistaa. Aivokuoren ohentumisesta ei myöskään olla vielä varmoja onko se huono asia, sillä se ohentuu joka tapauksessa myöhemmissä kehitysvaiheissa.

Vuonna 2013 alkaneeseen tutkimukseen osallistuu yli 11 000 9- ja 10-vuotiasta lasta. Heitä seurataan vuosikymmenen ajan.

artikkelin avainsanat:
kännykät tech terveys tiede tutkimukset