Pixabay
04:40 - 25.05.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Nämä ovat Yhdysvaltain armeijan kolme vanhinta vielä käytössä olevaa asetta - vanhin ensimmäisestä maailmansodasta

Vaikka Yhdysvaltain puolustusbudjetti on käsittämättömät 600 miljoonaa dollaria, niin silti käytössä on edelleen peräti ikivanhaakin kalustoa, Popular Mechanics kertoo [lähde].

Yhdysvaltojen kolme vanhinta käytössä olevaa asetta ovat M2 -raskas konekivääri sekä ilma-aseet KC-135 Stratotanker -tankkauskone ja B-52H pommittaja.

M2-konekivääri täyttää tänä vuonna peräti 100 vuotta. Sen kehitti asesuunnittelija John Moses Browning. Sitä käytettiin jo ensimmäisessä maailmansodassa. Browning on myös M1911A1 -käsiaseen sekä Browning Automatic Rifle (BAR) -pikakiväärin suunnittelija.

Perusmalliin on tehty vain muutamia parannuksia, eikä sille ole tiedossa korvaajaa tulevaisuudessakaan. Yleisimmin konekivääriä käytetään M1A2 Abrams -tankeissa, laivoilla sekä esimerkiksi Humvee-ajoneuvoissa.

KC-135 Stratotanker puolestaan on kylmän sodan ajan tuote. Yhdysvallat ostivat vuonna 1957 Boeingilta 707-lentokoneita ja muunsivat ne ilmassa lentäviksi tankkauspisteiksi. Ne pystyvät tankkaamaan hävittäjiä, pommittajia ja kuljetuskoneita. Niitä on edelleen käytössä.

B-52H-pommikone suunniteltiin heti toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäinen lensi vuonna 1952. Viimeinen lentokone toimitettiin vuonna 1962, mutta silti niitä on käytössä edelleen 102 kappaletta.

B-52H suunniteltiin alun perin kuljettamaan ydinpommeja. Nyt ominaisuus on riisuttu pois ja siitä on tehty tavallinen pommikone. Kone pystyy pommien lisäksi laukaisemaan ohjuksia ilmapuolustusta vastaan sekä tiputtamaan mereen miinoja.

Koneita aiotaan käyttää vielä ainakin vuoteen 2030 saakka. Niiden moottorit tullaaan jossain vaiheessa uusimaan.

artikkelin avainsanat:
tech