Alamy / AOP
07:10 - 01.05.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Tiesitkö tästä unitilasta? Nerot käyttäneet hyödykseen kautta historian

Popular Mechanics kertoo [lähde] MIT:n kehittämästä huimasta laitteesta.

Laite osaa kerätä ideoita unistamme. Ja nimenomaan unitilasta nimeltään hypnagogia.

Ihmiset kokevat hypnagogisen unitilan juuri ennen nukahtamistaan. Tuolloin saattaa tuntea menettävänsä tunteen itsestään, kokea ajan ja paikan tajun menetystä, uppoutua todellisilta tuntuviin uniin ja saada villejä ideoita.

Popular Mechanicsin mukaan nerokkaat ihmiset ovatkin käyttäneet unitilaa hyväkseen kautta historian. Ja nimenomaan sen ideoita tarjoavaa puolta.

Aiemmin unitilan hedelmistä on päästy nauttimaan esimerkiksi pitämällä teräspalloa kädessä. Teräspallo tipahtaa juuri ennen syvempää unitilaa, jolloin ideat pääsee kirjoittamaan ylös.

MIT:n tutkijat ovat nyt kehittämässä parempaa keinoa. Heidän Dormio-niminen laitteensa pystyy pidentämään hypnagogista tilaa ja myös tallentamaan mikrounet, joita tilan aikana koetaan.

Käteen puettava laite mittaa sensoreillaan, milloin hypnagogiasta siirrytään syvempään uneen. Tuolloin laite hälyttää älypuhelimen kautta, jolloin henkilö palaa takaisin hypnagogiseen tilaan heräämättä kokonaan.

Laite alkaa myös puhua ja äänittää kaiken, mitä henkilö sanoo hypnagogisen tilan aikana. Laite voi jatkaa vaikka koko yön ja aamulla tuloksia pääsee kuuntelemaan.

- Minulla ei ole epäilystäkään, ettei hypnagogian kautta voisi parantaa muistia, oppimista ja luovuutta. Olen huomannut itse kokeiluissani, että se on myös syvällisen arvokas ja inspiroiva tapa nähdä sisimpäänsä, mikä ei ollut mahdollista minulle aiemmin, projektin johtaja Adam Haar Horowitz kertoi.

Laitteen toivotan päätyvän joskus kaupalliseksi tuotteeksi. Näppärimmät voivat jo nyt kokeilla sitä rakentamalla sen itse ja lataamalla ohjelmiston Githubista.

artikkelin avainsanat:
oudoimmat tech tiede tutkimukset