Alamy / AOP
05:25 - 26.04.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Aika vaikuttavaa! Indonesialaisella heimolla on supersankarimainen ominaisuus

Meripaimentolaisina tunnettu Bajaun heimo on liikkunut eteläisen Aasian vesillä tuhansian vuosien ajan, eläen asuntoveneissä, Oddity Central kertoo [lähde].

Ruokansa he ovat hankkineet sukeltamalla. Heidän kykynsä pidättää hengitystä on tiedetty vahvaksi, mutta vasta vastikään selvisi, kuinka kauan he pystyvät siihen.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että 50 prosentilla Bajau-heimon jäsenistä on isommat pernat verrattuna maakrapuihin. Tällä on tärkeä merkitys pitkän sukelluksen kannalta.

- Tiedämme, että syvällä sukeltavilla hylkeillä, kuten weddellinhylkeellä, on suhteettoman suuri perna, päätutkija Melissa Ilardo sanoi.

Pernalla on osansa niin sanotusta sukellusrefleksissä. Perna voi jakaa väliaikaisesti happea aivoille ja sydämelle tehostetusti. Normaalilla ihmisellä hengityksen pidättäminen tehostuu 9 prosenttia, mutta vielä paljon enemmän Bajau-heimon jäsenillä.

Eräs Bajau-heimon jäsen sanoi pystyvänsä sukeltamaan 13 minuutin ajan. Heimolaiset saattavat myös viettää sukelluksissa 60 prosenttia päivästään sekä sukeltaa jopa 70 metrin syvyydessä.

artikkelin avainsanat:
tiede tutkimukset