action / crime comedy edm horror naiskauneutta scifi / fantasy superhero tech for MEN oudoimmat suosituimmat

Perusta löytyi lähes kiehuva joki - legenda olikin totta

19.02.2016 / klo 04:45 / ML / viihde

Perussa on huhuttu vuosisatoja Amazonin sademetsässä olevasta Shanay-timpishka -nimisestä joesta, joka on kiehuvan kuuma, Science Alert raportoi [lähde].

Yksi tarina kertoo espanjalaisista konkistadoreista, jotka matkasivat sademetsän uumeniin kultaa etsimään. Muutama heistä palasi ja kertoi korkealentoisia tarinoita myrkytetystä vedestä, miehiä syövistä käärmeistä - sekä kiehuvasta joesta.

Perulainen geologi Andrés Ruzo päätti ottaa selvää asiasta. Kysyttyään neuvoa experteiltä, he kaikki kielsivät, että joki voisi olla olemassa. Kuumia jokia toki on olemassa, mutta vain tulivuorten läheisyydessä, eikä Perussa ole tulivuoria.

Vastaus arvoitukseen löytyi lopulta lähempää kuin hän arvasikaan, Ruzon äidiltä. Ruzo kysyi perheeltään, ovatko he tietoisia myytin alkuperästä ja hänen äitinsä kertoi uineensa joessa siskonsa kanssa. Joessa pystyy uimaan, jos vettä sataa tarpeeksi paljon.

Asia kuulosti ensin naurettavalta, mutta Ruzo otti tilaisuudesta vaarin ja patikoi tätinsä kanssa joelle vuonna 2011 ja näki sen omin silmin. Joki oli Ruzon epäuskosta huolimatta 86 asteista, lähes kiehuvan kuumaa, vaikka joki oli iso - 25 metriä leveä ja kuusi metriä syvä. Kuumaa vettä riitti 6240 metrin matkalle.

Ruzo vietti seuraavat viisi vuotta tutkien jokea, ympäröivää ekosysteemiä ja sen vettä laboratoriossa toivoen löytävänsä syyn sen kuumuuteen. Syyksi paljastuivat kuumat lähteet, jotka saattavat Ruzon mukaan juontaa jopa Andeille asti.

Geologin hypoteesin mukaan Andeilla vesi valuisi maan uumeniin, jossa geoterminen energia lämmittäisi sen ja lopulta se päätyisi Shanay-timpishkajokeen. Jos hypoteesi pitää paikkansa, kyseessä olisi massiivinen hydroterminen järjestelmä, jollaista ei ole ennen löydetty.

Tutkija löysi vedestä myös mikrobeja, jotka pysyvät hengissä joen kuumuudesta huolimatta. Paikalliset ihmiset taas käyttävät joen vettä teen ja ruoan valmistukseen.

Ruzo yrittää tehdä Perun hallituksen avulla joesta suojelukohteen.

Nyt Netflixissä: huipputekijöiden kauhuleffa keväältä 2017, katso täällä