All Over Press
08:15 - 18.11.2015 / viihde / Markku Leppilampi
Kylmä sota: Neuvostoliitolla oli salainen Kartech-tykki maapallon kiertoradalla

Virallisesti avaruus on aseista vapaa alue. Tähän ovat suostuneet YK:n myötävaikutuksella niin USA kuin aikanaan Neuvostoliittokin. Sopimuksen noudattamista vain on hankalaa valvoa.

Popular Mechanics kertookin [lähde], että Neuvostoliitto asensi 1970-luvulla 23 mm R-23M Kartech -tykin salaiseen Almaz-avaruusasemaansa. Tykki oli alunperin suunniteltu Tupolev TU-22 Blinder -pommikoneeseen. Alkuperäisestä avaruustykistä nähtiin ensimmäisen kerran videokuvaa vasta viime kuussa venäläisessä tv-ohjelmassa, joskin epäselvää sellaista.

Aseella tehtiin testiammunta maapallon kiertoradalla tammikuun 24. päivä vuonna 1975. Neuvostoliittolaiset olivat huolissaan aseman kestävyydestä, joten testiammunta tehtiin juuri ennen kuin asema aiottiin suistaa radalta ja näin tiputtaa maahan.

Asema käytti suihkumoottoreitaan tykin rekyyliä vastaan laukaisun aikana. Eri lähteiden mukaan tykillä ammuttiin useita kertoja. Ammukset paloivat ilmakehässä. Testitulokset ovat edelleen salaisia.

Avaruusaseman tykki oli tarkoitettu puolustautumiseen liian lähelle tunkevia amerikkalaisia avaruusaluksia vastaan. Almaz päätettiin korvata hankalan ylläpidon vuoksi 1970-luvun lopussa miehittämättömillä vakoilusatelliiteilla.

Katso myös: NASA julkaisi yhden hienoimmista videoistaan tähän mennessä

artikkelin avainsanat:
avaruus tech tiede