Image Source / AOP
07:10 - 01.02.2016 / viihde / Markku Leppilampi
Positiivinen ajattelu saattaa olla haitaksi - vaikuttaa jopa kouluarvosanoihin

Psypost kertoo [lähde] uudesta tutkimuksesta, jossa huomattiin tietynlaisten positiivisten ajattelumallien auttavan joko vähän masennusta vastaan - tai jopa aiheuttavan masennusta.

Tutkimuksessa todettiin. että ihmiset, jotka fantasioivat ideaalisesta tulevaisuudesta, saattoi olla vähemmän masennusoireita nykyhetkenä, mutta tulevaisuudessa niitä tulisi lisää.

- Nykyaikaan kuuluu merkitsevänä piirteenä ylenmääräinen positiivinen ajattelu ja siihen liittyy myös 9,6 miljardin dollarin markkina, joka vain kasvaa. Löytämämme asiat herättävät kysymyksen, kuinka kallis tämä markkina on ihmisten pitkäaikaiselle hyvinvoinnille ja yhteiskunnalle kokonaisuutena, tutkija Gabriel Oettingen kollegoineen kirjoitti tutkimuksessa.

Tutkijat käyttivät kyselyitä ja päivittäisiä päiväkirjoja neljässä eri tutkimuksessa, joissa selvitettiin positiivisten fantasioiden suhdetta masennukseen. Aluksi positiiviset fantasiat vähensivät masennuksen oireita, mutta jo kuukauden päästä niitä oli enemmän.

Tutkijoiden mukaan positiivinen ajattelu linkittyy vähempään panostamiseen oman hyvinvoinnin puolesta, jolla on negatiivisia seurauksia jokapäiväiseen elämään. Negatiiviset seuraukset taas johtaisivat lisääntyneisiin masennusoireisiin. Positiiviset fantasiat heikensivät opiskelijoilla esimerkiksi kokeista saamiaan arvosanoja.

Positiiviset fantasiat ikään kuin rohkaisevat ihmisiä nauttimaan menestyksestä ennenaikaisesti, tutkijat selittivät.

artikkelin avainsanat:
masennus terveys tiede tutkimukset